Húsvétolás

2023.04.11. 07:00

Tojáskeresés, kórusmuzsika és ünnepi táncház - képgalériával

Balla Tibor

A kicsiknek néha még elkél a segítség a festésben

Fotó: LI

Egészen biztosan nem így tervezték a rácalmási szervezők, hogy szombaton délelőtt a gyerekek és szüleik kabátban, kapucniban, esernyők alatt dideregve keresik a Jankovich-kúria belső dísz­udvarában, a gazdagon (rácalmásiak gyűjtéséből) feldíszített tojásfa környékén az elrejtett papírtojásokat, amikből hármat húsvéti meglepetésre cserélhettek a kúriában. 

Biztosan jobban örültek volna, ha szikrázó napsütésben zajlik mindez, és a játszóházat is szabad téren tudják megrendezni. Az időjárás azonban nem volt kegyes, beszorultak minden programjukkal az ódon falak közé. No persze a rácalmási gyermekeket sem kell félteni, azért végigkutatták a kúria udvarát, és a kézműves asztaloknál sem maradt egy kis rés sem, ahol még oda lehetett volna férni. A szervezők szokás szerint kitettek magukért, lehetett festeni (több tálcányi tojást), ragasztani (piros tojásra matricát), színezni (tojásból kibújó kiscsibét), vágni (dekupázs technikához szalvétamintát), eszkábálni (PET-palackból díszes húsvéti kosárkát), miközben a paravánokon húsvéti szalvéták figyeltek. Merthogy ezen a napon húsvéti (nyuszis, csibés) szalvétákból álló kiállítás is volt, amelyek felajánlói között egy húsvéti ajándékcsomagot sorsoltak ki. 

A Rácalmási Glória Kamarakórus egy jó húszperces ünnepi koncertet adott. A műsort úgy válogatták össze, hogy régi korok darabjai is legyenek benne, de a záró darab például egy kortárs amerikai zeneszerző Hallelujah című darabja volt. Másnap Kulcson is fellépett egy másik műsorral a kórus. 
Alig vonultak le a dalosok, máris fennhangon szólalt meg Kupsza János, hogy a Rácalmási Barina Táncegyüttes műsorát felvezetendő kikiáltsa a húsvéti locsolkodást. Így aztán hamar felharsant a csárdás muzsika Szemző Angéla és zenekara (Szemző Angéla hegedű, Deáky Márton klarinét, Deáky Máté bőgő, Csenger Oberhofer brácsa) tolmácsolásában. A tánccsoport műsora után a tagok maguk közé invitálták azokat, akiknek kedve, affinitása volt, hogy velük együtt járjanak egy-egy polgári táncot, körtáncot, vagy egy kis párnástánc erejéig beszálljanak. Akadtak bőven, vidám műsor kerekedett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában