Hét építmény rongálódott meg

2023.03.19. 07:00

Aggódva figyelték a dunaújvárosi kohászok a pusztító tűzvészt - két videóval, galériával - frissítve

Aggódva figyelték a felvidéki Selmecbányán szombaton keletkezett tűzvészt a bányászközösséggel rokonlelkű dunaújvárosi kohászok is. A város központjában összesen hét épületet érintettek a lángok, amelyben több történelmi épület is megrongálódott. A tüzet szombat délutánra sikerült megfékezni, szerencsére emberéletet nem követelt az eset − jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A felvidéki kisváros a műszaki felsőoktatás bölcsője is egyben, ahová a nemzetközi Salamander találkozókra a dunaújvárosi kohászok is évről - évre ellátogatnak.

Várkonyi Zsolt

Fotó: Facebook/TASR

Az UNESCO – világörökség része

A tűz az UNESCO-világörökség részének számító felvidéki város központjában lévő egyik történelmi épületben – a Városháza téren található úgynevezett Szerelembank épületében ütött ki (azért nevezik így, mert a párok olyan tárgyakat, üzeneteket helyezhetnek el az épületben, amely kifejezi a szerelmüket – a szerk.) szombaton délelőtt, a lángok később az erős szél miatt több környező épületre is átterjedtek. Súlyos károk keletkeztek a Bergerricht épületében, amelyben a méltán híres Ásványtani kiállításon az egész világból összegyűjtött több, mint 400 féle ásványi anyag volt látható. Égett egy művészeti alapiskola és a bányászati levéltár is. A helyzetet az is nehezítette, hogy az épületek régi típusú tetőgerendákkal rendelkeznek. Azt pontosan még nem tudni mi okozta a tüzet, de szlovákiai hírforrások szerint elektromos rövidzárlat okozhatta a tragédiát. 

 

 

A helyreállítás

Eduard Heger ügyvezető miniszterelnök még szombaton a helyszínre látogatott. A kormányfőt a védelmi, a kulturális és a belügyminiszter is követte a helyszínre. – írja az Új Szó. A kormányfő ígéretet tett, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tűzben leégett műemlékeket mihamarabb rekonstruálják. 

Az UNESCO világörökségi helyszínek között számon tartott Selmecbányát sújtó tűzvészben érintett műemlék épületek egyikét sem kell lebontani. Egyelőre azonban nem tudni, a Bányamúzeum részét alkotó Berggericht értékes ásványgyűjteményében mekkora kár keletkezett. Az kiderült, hogy az épület nem volt biztosítva – tájékoztatott a hírről az Új Szó.

A lap közölte, hogy a cseh államfő, Petr Pavel a hétvégén felajánlotta, hogy Csehország segít a helyreállításban és a műtárgyak restaurálásában.

A mai műszaki diákhagyományok bölcsője – Selmec visszavár

Mint ismeretes 1717 -ben Selmecbányán kezdődött meg az iskola rendszerű bányászati szakemberképzés, amit 1735. június 22-én III. Károly király „Instrucito” leirata felsőoktatási szintre emelte, ezzel megszületett a világ első műszaki felsőoktatási intézete, a Bergschola, a Felsőfokú Bányatisztképző Intézet. Majd 1762. október 22-én kelt Systema nevű leiratában Mária Terézia megerősítette az udvari kamara döntését, így akadémiai rangra emelte a Bergschola-t. Selmecbánya 1782.ben Magyarország harmadik legnagyobb városának számított Pozsony és Debrecen után.

 

Selmecbánya bányászati tevékenysége a 19. század második felétől hanyatlott és a lakosság száma is csökkent. A 19. század folyamán bányavárosból iskolavárossá vált, de a 20. század során ezt a szerepét is jórészt elvesztette. Az oktatási intézményt 1919-ben átköltöztették Sopronba. Az erdőmérnöki kar ott maradt, de a kohó- és bányamérnöki karokat a II. világháború után, 1949-ben tovább költöztették Miskolcra, ahol az kiegészült a gépészmérnöki képzéssel. A '60-as évek elején kiegészült a Dunaújvárosi Főskolával, ami ma már egyetem. Az Akadémia „utódegyetemeinek” hallgatói és volt diákjai a mai napig őrzik és ápolják az itt kialakult hagyományokat, mintegy szent városukként tisztelve és rendszeresen látogatva Selmecbányát. 

A világirodalom leghosszabb szerelmes verse – itt íródott

A Szerelembankot – ahol valószínű, hogy a tűz keletkezett - 2018-ban alapították a 19.századi költő, Andrej Sládkovič múzsájának, Marínának egykori otthonában. Marínához szól a világirodalom leghosszabb szerelmes verse, amelyet a beteljesületlen szerelem és a csalódás fájdalma ihletett. A Marína házában kialakított múzeum alagsorában kialakítottak egy 100 ezer fiókot tartalmazó trezort, ahová a szerelmesek emlékeiket zárhatták. Azért 100 ezret, mert pontosan ennyi karakterből – betűből, szóközből és írásjelből – áll a vers.  Nemcsak a legendás épület válik porrá, füstbe mehet a sok ezer szerelmi vallomás és álom is.

A kohászok, közöttük a dunaújvárosiak segíteni akarnak

Az Országos Magyar Bányász és Kohász Egyesület (OMBKE) elnökségi tagja, Bocz András, aki egyben a Vaskohászati Szakosztály elnöke is, lapunk megkeresésére elmondta őket, mint szakmai közösséget és emberileg is megdöbbentették a történtek, hiszen olyan épületekben is pusztított a tűz, amelyek történelmi századok emlékei, amelyekben maguk is többször megfordultak. A héten, kedden téma volt az OMBKE országos összejövetelén az, hogyan lehetne segíteni, részt venni adott esetben a károk enyhítésében, a helyreállításában. Az az állásfoglalás született, az OMBKE elnöke, dr. Hatala Pál megkeresi Selmecbánya polgármester asszonyát és egyeztet vele arról, milyen módon tudnának segítséget nyújtani. Bocz András elmondta, bízik abban, hogy selmecbányai értékek nem pusztultak el olyan mértékben, hogy azokat ne lehessen felújítani, és a szakmai és diákhagyományok bölcsője visszanyeri régi vonzerejét.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában