A Betöltés csapata nyert

2023.02.27. 07:00

Disznótoros és családi nap, remek kolbászok (is) készültek

A IV. Kulcsi Disznótoros és Kolbásztöltő Versenyt rendezték meg szombaton a Nap háza–Hold udvara – jelenlegi szociális intézmény – területén. Az esemény nagy siker volt. Tizennégy csapat nevezett, az érdeklődők pedig betöltötték az épület parkját.

Agárdy Csaba

Tizennégy csapat mutatta meg kolbásztöltő tudását

Fotó: LI

Az elsőt még 2019-ben rendezték meg, akkor még a sportpálya melletti Császár-tanyán. Annak idején az ötlet onnan jött, hogy mint minden faluhelyen, Kulcson is sokan vágnak disznót, többé-kevésbé a régi népi hagyományokhoz ragaszkodva. 

Az ötletgazda, aki most is a főszervező volt, Darabos Gábor volt, aki elmondta, hogy Jobb Gyula akkor és mostani polgármester rögtön melléjük állt, így hagyománnyá válhatott az esemény. (Jobb Gyula nyitotta volna meg most is a rendezvényt, de betegsége miatt távolmaradásra kényszerült.) 
Egy ilyen versenyen azután mindenki elleshet ezt-azt. Arról nem is beszélve, hogy szombati program reggel egy „hivatalos” disznóvágással kezdődött, szakavatott kezek által. 

Pontban délben Király-Dienes Annamária rendezvényszervező köszöntötte a versenyzőket, a vendégeket. Ismertette a programot, a kolbásztöltés szabályait. 

Sütős jó tanácsok

A kolbásztöltés előtt talán megfontolandó tanácsok. Hetven százalék színhúsban és harminc százalék zsírszalonnában érdemes gondolkodni. A húst darálás előtt száraz ronggyal „vértelenítsük”, szabadítsuk meg az inaktól, a fölösleges hártyáktól, mócsingoktól. A darálás tárcsa mérete – minként a fűszerezés – ízlés kérdése. 

Őt Farkas Lajos, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum igazgatója követte, aki beszélt a télűző hagyományokról és a busójárásról. Ez nem véletlen, hiszen néhány busó jelenléte is növelte az összejövetel színvonalát. A busókról Farkas Lajos megjegyezte, hogy azok a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett, birkabőrcsuklyás maszkot viselő alakok. A neves népművészek által faragott maszkok egyedi kivitelezésűek. Fontosnak tartotta azt is megjegyezni, hogy az UNESCO 2009-ben felvette a szellemi örökségek listájára a mohácsi busójárást. 
Persze, amíg a busók szórakoztatták a kolbásztöltő verseny résztvevőit, a csapatok hatalmas elánnal vetették magukat a küzdelembe. 
A legeredetibbnek a kulcsi kemencés gyerekcsapat bizonyult számunkra. Ők a hús beszerzését úgy oldották meg, hogy csapatról csapatra jártak, verseltek és ennek fejében kértek egy kis tölteléknek valót. A nevük pedig mi más is lehetett, mint az, hogy a Kulcsi Kemencés Kölyök Kunyerálós, Kevert, Kutyult Kolbász. 

A zenét egész nap Mészáros Gábor szolgáltatta. Valószínűleg eredményesen, hiszen már kora délután voltak olyan párok, a hűvös, szeles idő ellenére, akik táncra perdültek, a kemény mag pedig egészen este fél tízig bulizott. Ha figyelembe vesszük a nem éppen szabadtéri táncmulatságnak való időjárást, akkor ez igencsak derekas teljesítmény volt. 
Utoljára, de nem utolsósorban – hiszen nevében ugyan verseny volt a szombati, de alapjában véve egy jó buliként, egy kellemes családi napként könyvelhetjük el – álljon itt a győztes csapat neve, amely a Betöltés. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában