Új év, új élet

2023.01.02. 11:30

Az első napon már kilenc kisgyermeket fogadnak

– fogadkozunk minden szilveszterkor. Valamit másként csinálunk, és talán új dolgok is lesznek a kezdődő esztendőben. Ez a megállapítás azonban nemcsak az egyénekre igaz, de esetünkben egy településre is. Hogy történelmi pillanat-e? Naná! Mi nem az, ha nem egy vadonatúj gyermek­ellátó intézmény kapuinak kitárása. A mezőfalvi Manókuckó Bölcsőde szakmai vezetőjével, Varga Anna Évával beszélgettünk a nyitás előtti héten, készen állnak-e a fogadásra, és miként zajlik majd az első nap?

Horváth László

Varga Anna Éva, az intézmény szakmai vezetője már az avatás óta nagyon várja a kicsiket és szüleiket Fotók: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

– 2023. január 2-án reggel hét órától várjuk a kicsiket és a kísérő szülőket. Az előzetes megbeszélések szerint kilenc gyermek érkezik az első napon. Fokozatos beszoktatáson lesz eleinte a hangsúly. Minden gyermek más és más, így egyénenként eltérő beszoktatási megoldásokat is figyelembe kell vennünk vagy alkalmaznunk. Sok múlik magán az anyukán, hogy nehezen adja majd át a gyermeke nevelését, gondozását a bölcsődei szakembereknek. Ezt a félelmet, érzést talán oldhatja a december 19-én megtartott szülői értekezlet, ahol a beíratott húsz gyermek szülei mind megjelentek. Ott beszéltünk a többi között a házirendről, a beszoktatás menetéről, technikájáról. Kértem arra is az anyukákat, apukákat, próbáljanak minél többet beszélgetni otthon az intézményről. Meséljenek a bölcsődéről, sétáljanak el előtte, sőt, bármikor be is nézhetnek, hogy ne érje őket váratlanul. A beiratkozáshoz hozzátartozik családlátogatás is, de ezt most a működési engedély decemberi érkezése miatt februárban pótoljuk. Nagyon fontos számunkra megismerni a családi környezetet, szokásokat. Az így kapott információkkal, tapasztalatokkal segíthetjük a beilleszkedést, a beszoktatást. Visszatérve a nyitáshoz, az anyuka fogja az első napon a gyermekével a gondozási műveleteket csinálni és a játéktevékenységet is, hiszen ekkor látjuk azt, hogy az anyás beszoktatás alatt milyen szokások alakultak ki a gyermek és ő közötte. Ezen majd csak a későbbiekben lehet változtatni és csak a rossz szokásokon. Gyermekkel, szülővel együtt megbeszélve. 

Játékokban és felszereltségben nem lesz hiány

– A működés megkezdéséhez akkor minden tárgyi és személyi feltétel adott? – kérdeztük a gyermekintézmény szakmai vezetőjétől. Válaszul elmondta: 
– Igen, mert az engedélyt ellenkező esetben meg sem kaptuk volna. Minden, ami a minimum követelménye egy bölcsődei nyitásnak, az most rendelkezésünkre áll. Szakmai vezetőként természetesen látni fogom, milyen plusz dolgokra lesz még szükség. A fenntartó és az intézményvezető engedélyével ezeket fokozatosan és folyamatosan be fogjuk szerezni. Februárra már farsangot tervezünk a szülőkkel, gyerekekkel együtt – hallottuk Varga Éva Annát, a mezőfalvi Manókuckó bölcsőde szakmai irányítóját. 

Az új év első munkanapján megtelik élettel a ma még üres épület

2023. január másodika, hétfő tehát nemcsak az új év első dolgos hetének kezdetét jelenti, hanem az új intézmény is várja Mezőfalva legkisebb állampolgárait, a bölcsődéseket. Legyen nagyon jó kisgyermekkoruk! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában