Mezőfalván

2023.01.16. 09:00

A Don-kanyar áldozataira emlékeztek

Horváth László

A hősök emlékére gyújtottak gyertyát Fotó: a szerző

Mezőfalva Ma már a hősök előtt tiszteleghetünk, mert igazi hősök, sőt, ahogy Kristofory Valter mezőfalvi katolikus plébános fogalmazott a vasárnapi szentmisén, vértanúként haltak a magyar katonák. 

A Don-kanyarban vívott csaták a hadtörténelmünk legszomorúbb fejezetei közé tartozik. A hiányos, az évszaknak nem megfelelő felszerelés és a fegyverzet elégtelensége miatt súlyos vereséget szenvedtek a Magyar Királyi Honvédség alakulatai – hallottuk Molnárné Troppert Máriától, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjétől az ünnepi megemlékezésen, a templom előtti, II. világháborús emlékműnél. Sokáig nem lehetett beszélni arról, mik is voltak valójában az igazi okai a vereségnek. A nehézségek ellenére a túlerővel szemben a magyar katonák a végsőkig kitartottak, és a kétszázezer fős seregből több mint százhúszezren holtan maradtak ott a harctéren, köztük közel húszan mezőfalvi emberek is, akik tiszteletére az emlékműnél gyújtottak gyertyát civilek és intézmények képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában