Biztonság

2022.12.20. 11:00

Megfelelő használat és odafigyelés a kulcskérdés

Molnár Emese

Rendszeres karbantartással megelőzhető a probléma

Vegyes tüzelés esetén a családi házakban kétfajta rendszerrel fűtenek, amíg máshol a gáz- és a vegyes tüzelésű kazán egymást váltva biztosítja a fűtést. Mindhárom rendszernél az időszakos karbantartással, megfelelő használattal és odafigyeléssel megelőzhető, hogy a fűtőberendezés a keletkező túlnyomás miatt felhasadjon – erre hívja fel a figyelmet a Fejér Megyei Katasztrófavédelem. Mint azt a vegyes tüzelésű kazánokra vonatkozó prevenciós tájékoztatójában írják, a régebbi nyitott, gravitációs fűtésnél – amikor jellemzően a pincében van a kazán, a padlástérben pedig a vízzel feltöltött (nyitott) tágulási tartály – elsősorban a karbantartás hiánya okozhat bajt. A csapok, szerelvények idővel korrodálódhatnak, már nem úgy záródnak, egy esetleges eltömődés miatt pedig olyan túlnyomás keletkezhet a rendszerben, amely robbanáshoz vezet. 

Az újabb, zárt rendszerek egyik sajátossága, hogy a kazánnal felfűtött vizet szivattyú keringeti, amely árammal működik. Váratlan áramszünet esetén a keringető szivattyú leállása vezethet robbanáshoz, ezért ha elmegyünk otthonról, semmi esetre se gyújtsunk be azért, hogy a meleg lakásba térhessünk haza. A biztonsági szelep meghibásodása is túlnyomáshoz, a rendszer felhasadásához vezethet. 

Máshol a gáz- és a vegyes tüzelésű kazán egymást váltva biztosítja a fűtést. Mint azt a megyei katasztrófavédelem részletezi a tájékoztatóban, ezeknél a kombinált rendszereknél a robbanások leggyakoribb oka, amikor a gázkazánról a vegyes tüzelésű kazánra történő átállás során megfeledkeznek a vízkeringetést biztosító golyós csap átállításáról, megnyitásáról. Ilyenkor a keletkező túlnyomás miatt történik robbanás. Legyünk tehát körültekintőek a biztonságért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában