Iránytű a pénzügyekhez

2022.12.27. 07:00

A DSZC Rudas technikumában fontos a pénzügyi nevelés

Szinte magától értetődőnek tartotta Bencs Bernadette, a Rudas középiskola tanára, amikor a Pénziránytű Alapítvány felhívásával találkozott, hogy csatlakozik a programhoz.

Fekete Györgyi

Bencs Bernadette, az iskola oktatója üdvözölte a csapatokat az idei versenyen Fotó: LI

Fotó: LI

Sok száz diákjuk vett részt az alapítvány versenyein

Bencs Bernadette elmondta lapunknak: 
– Gazdasági (pénzügyi, vállalkozási) ismereteket tanítok a Rudas technikumban. Mindig is fontosnak tartottam, hogy az elméleti tudás mellett a gyakorlat is ugyanolyan hangsúlyos legyen. A Pénziránytű Alapítvány olyan, való életből vett feladatokat ajánl a tanároknak és a diákoknak, amelyek a pénzhez, a pénzügyi tervezéshez nagyon sok információt adnak. 

Ez a kapcsolat már közel másfél évtizedes múltra tekint vissza. 

– A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben 2021-ben indította útjára országos Bázisiskola Programját, amelynek keretében ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. Az országban a meghívásos pályázatot elnyerő hat középiskola között voltunk, amelyik megtapasztalhatta, hogy az alapítvánnyal történő együttműködés milyen előnnyel járhat. Azóta diákok százainak segítettek az alapítvány feladatai, hogy megértsék a saját életükben is a pénzügyi tervezés fontosságát. Az évek során a Pénziránytű Alapítvány számos olyan programot valósított meg országos szinten, amely nagyon hasznos, a közoktatáson és szakképzésen belüli pénzügyi-gazdasági ismeretterjesztést szolgálja: így részt vettek a tankönyvfejlesztésben, a tanártovábbképzésben és a játékos edukációban. 
Bencs Bernadette-tel arról beszéltünk, mennyire fontos, hogy tisztában legyen minden fiatal felnőtt azzal, hogyan tervezze meg pénzügyileg is az életét. 
Nézem az alapítvány honlapját, az egyik versenynél például a következő ismeretekről kell számot adniuk a pályázó diákoknak: Hogyan hozzunk jó gazdasági döntéseket? Hol érdemes pénzünket tartani? Mire jó a bankkártya? Milyen kockázatok merülhetnek fel egy befektetés során? Milyen szolgáltatásokat kaphatunk a bankoktól? 

Hogyan működik a pénzügyi rendszer? 

– Nagyon fontosak mindezen szempontok a középiskolai oktatásban, ráadásul a Pénziránytű Alapítvány feladatai segítséget adnak a tanároknak, hogy mindezen ismereteket könnyedén, játékos formában sajátíthassák el a diákjaik. 

– A különböző vállalkozások is lehetőséget látnak a középiskolás diákokban. A friss látásmódjukat, a kreativitásukat, az ötleteiket marketing- és piackutató szakemberek szeretnék kiaknázni. Ezért ma már rendszeresen egy-egy vállalkozás ajánl fel díjakat azoknak a diákoknak, akik ötleteikkel segítik a szakembereik munkáját. „Dolgoztak” így már a Magyar Zene Házának és a ­MABISZ-nek is. 

A közelmúltban kapott a Dunaújvárosi SzC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium arany fokozatú díjat a Pénziránytű Alapítványtól azért, mert az együttműködés ideje alatt sok száz diákjuk vett részt az alapítvány versenyein, csak az idén ötven diák küldte be az alapítvány feladataira megoldásait. Díjazták a projektben részt vevő pedagógusokat is, így Bencs Bernadette-t és kolléganőjét Körmendi Ildikót. 

A díjátadón részt vett Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója, aki elmondta, hogy nagyon örül a Rudas középiskola sikerének, hiszen korábban a Lorántffy középiskola vezetőjeként már személyesen is együttműködött a Pénziránytű Alapítvánnyal. Kiemelte, nagyon fontosnak tartja, hogy a szakképzésben tanuló és ezáltal havonta ösztöndíjat, vagy munkabért kapó diákok megfelelő pénzügyi ismeretekkel rendelkezzenek, döntéseik e téren tudatosak legyenek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában