Mustra

2022.12.15. 11:30

Emelkedtek az árak, van, aki a fenyőfa magasságán spórol

Nincs tovább, a teszetoszaságnak elmúlt az ideje, gőz­erővel kell készülni a karácsonyra, hiszen jövő hét szombaton már szenteste. Szenteste pedig nincs karácsonyfa nélkül, ahhoz pedig fenyőfát kell vásárolnunk. Dunaújvárosba is megérkeztek a faárusok, elsősorban Zala és Somogy megyéből. Itt az ideje körülnézni a fenyőfapiacon!

Agárdy Csaba

Németh László és társai évek óta őstermelőkként árulnak Dunaújvárosban

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

Az idén már sokadszor írjuk le, hogy az első és legfontosabb kérdés a vásárlás előtt, amit tisztázni kell: mibe kerül? Vagyis a fenyőfákat is elérte-e az utóbbi hónapok inflációja? 

Idén csaknem tíz százalékkal drágulhatnak a karácsonyfák tavalyhoz képest, a kereslet háromnegyedét fedezi a belföldi termelés – közölte a közelmúltban az MTI kérdésére a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. Az áremelkedést részben az import drágulása okozza, ez pedig az árfolyamhatással és a szállítási költségek jelentős emelkedésével magyarázható az érdekképviselet szerint. 

A magyar termelők azonban azon a véleményen vannak, hogy a tíz-tizenöt százalékos áremelés nem fedezi a körülbelül harmincszázalékos költségnövekedésüket, de a csillagos égig nem emelhetik az árakat. 

A dunaújvárosi piacon jóval kevesebb fenyőfaárust találni, mint egy évvel ezelőtt, de a kínálat azért jó

A dunaújvárosi piacon is hasonló véleményen voltak az árusok, akik meglepően kevesen voltak. Egyesek szerint nincs kevesebb fa a városban, mint korábban, hanem jobban eloszlanak a településen. A Park Center II-ben évek óta árulnak Somogy megyei őstermelők. Németh László elmondta, ők tíz százalékkal drágábbak, mint egy évvel ezelőtt. 

– Muszáj volt emelni, alaposan megnőtt a műtrágya, a vegyszer és a gázolaj ára. Magasabb árakat kellett volna megállapítunk, de ezt is nehezen bírja el a kereslet, ami az eddigi tapasztalataink alapján az egy évvel ezelőttinél gyengébb. A törzsvásárlóinknál azt érezzük, hogy ugyanazt az összeget szánják a fa vásárlására, mint korábban, a méreten spórolnak. Aki korábban kétméterest vásárolt, az most másfél méterest vesz. 

Náluk 5000 a luc-, 7000 az ezüst- és 9000 forint a Nord­mann fenyő méterének ára. (Az árakat egyébként az is meghatározza, hogy valaki őstermelő vagy viszonteladó, hiszen az utóbbiak eleve három-négyezer forintért kapják a fa méterét.) 

A Nordmann a legtartósabb, de a lucnak a legjobb még mindig az illata

– Nálunk továbbra is a Nord­mann a legnépszerűbb, majd az ezüst, és a luc következik a sorban. Jó minőségűek a fáink, az országos átlagnál jóval több volt felénk a csapadék, ezért vízkeresztig valószínűleg egyik fajta sem kezd majd el hullani. Illatban az ezüst és a luc is igen gazdag. 

A Nordmann és az ezüstfenyő továbbra is a népszerűségi lista élén
Fotós: Szabone Zsedrovits Eniko

Néhány statisztikai adat arról, Magyarországon milyen jelentőséggel bír a fenyőfatermelés. Az agrarszektor.hu adatai szerint a karácsonyi fenyők hat-hétszáz családnak biztosítanak megélhetést körülbelül 3000-3500 hektáron, a termőterület hosszú ideje nagyjából változatlan. A fenyőfák karácsony előtti forgalma 1,8-2 millió darab, csaknem a negyedük külföldről érkezik, de hazánkból is szállítanak a környező államokba. Itthon főleg Vas, Zala, Somogy megyében, az Északi-középhegységben – a Mátra és a Bükk környékén –, valamint Nógrád megyében is sokan foglalkoznak karácsonyfának való fenyők ültetésével. 

A fák kitermelése jellemzően november második felében kezdődik meg, az árusítás pedig december első felében. Sokan az utolsó pillanatra hagyják a favásárlást, abban a hiszemben, hogy azok a legfrissebbek. Csakhogy bármikor vásárolunk, a kitermelés időpontja ugyanaz. Inkább a tároláson van a hangsúly, aki nem tudja a fákat megfelelően tárolni, annak tényleg megoldás lehet a kései vásárlás. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában