Bőrünk egészsége

2022.12.18. 16:00

Életet menthet az ellenőrzésük

Nem csak nyáron kell odafigyelnünk a bőrünkre, az anyajegyeinkre. Bőrgyógyásszal beszélgettünk hogyan óvjuk azt, mire legyünk különös tekintettel, és milyen időközönként szükséges a szűrést elvégezni.

Farkas Eszter

Az éves vizsgálat mindenkinek ajánlott, de különösen az érzékenyebb bőrűeknek Fotók: MW-archív

Fotó: Török János

Az arcbőrünk télen is ugyanúgy ki van téve az UV-sugárzásnak, fontos ilyenkor is óvni, törődni vele. 

– Érdemes továbbra is minimum harminc faktoros fényvédőkrémet használni az arcunkra, ugyanis attól, hogy nem ég meg, sugárzás ugyanúgy éri a bőrt, ami egyértelműen káros hatást gyakorol rá – emelte ki a szakértő. Nemcsak a bőröregedést sietteti, könnyen okozhat rosszindulatú bőrelváltozásokat. Télen sem ajánlott a szolárium használata, nagyon káros a bőrre nézve. Sokan gondolják úgy, hogy biztonságos alternatívát jelent, azonban ez sajnos tévesen van a köztudatban. 

A melanómáról 

A melanóma az anyajegyek daganatos elváltozása, ami nagy százalékban inkább az új anyajegyekből alakul ki. – Úgy fogalmaznék, hogy túlnyomóan az új anyajegyekből alakul ki a problémás elváltozás, de természetesen a meglévőket is ellenőrizni kell. Ehhez a legmegfelelőbb az éves vizsgálat, ami mindenkinek ajánlott, de különösen az érzékeny bőrűeknek – akiknek szeplője, sok anyajegye, vagy világos bőre van. 

Az orvos elmondta, ezek az elváltozások az anyajegy színében, alakjában, felszínének megváltozásában mutatkoznak meg főként. Ha a felsoroltakat tapasztaljuk haladéktalanul forduljunk bőrgyógyászhoz, aki a vizsgálat után sebészeti úton távolítja el a problémás részt. 

– Nagyon sokféle módszerrel – leégetés, fagyasztás, lézer, kaparás – távolítanak el anyajegyeket, amiket a szakemberek nem tartanak biztonságosnak. A szakmailag is elfogadható módja a szikével történő kimetszés, amit a Magyar Bőrgyógyászati Társaság is ajánl. A beavatkozás után szövettani vizsgálat következik, ha bebizonyosodik a daganatos elváltozás jelenléte, akkor újabb műtétre van szükség. Nagyon fontos, hogy a korai felismerés életet menthet. 

A piros anyajegyek veszélyt jelentenek? 

Rengetegen ijednek meg és fordulnak orvoshoz, amikor piros színű anyajegyet fedeznek fel a testükön. – Az éranyajegyek jóindulatúak, nem kell megijedni azoktól, hívják érdaganatoknak is ezeket, ennek ellenére nem rosszindulatúak, és a melanómához semmi közük nincs. Eltávolításuk akkor ajánlott, amennyiben zavaróvá válnak – magyarázta a szakember – írta társlapunk, a teol.hu portál. 

Karnok Csaba
Sokak szerint a szoláriumozás biztonságos alternatívát jelent
Fotós: Karnok Csaba

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program korábbi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, „nem szabad homokba dugni a fejünket”, a szűrés életet ment, az idejében felismert betegség sikeresen gyógyítható, és ez rengeteg értékes életévet ment meg. Bár a születéskor várható élettartam Magyarországon is nő, öt évvel elmarad az európai átlagtól – közölte Müller Cecília, aki egyúttal felhívta a figyelmet az egészségben eltöltött évek fontosságára, és ehhez elengedhetetlennek nevezte, hogy „törődjünk magunkkal”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában