A kék színű csodagyümölcs

2022.12.08. 17:00

Az áfonya igazi „szuperélelmiszer” nyersen, frissen a legértékesebb

Nem hittem volna, hogy az idei telet áfonyapátyolgatással kezdem, hiszen nyári gyümölcs, bár az elit üzletekben minden évszakban hozzá lehet jutni, persze én maradok inkább a saját szerény bioalmáimnál.

Fincza Zsuzsa

20210706 Rinyakovácsi Megkezdődött az áfonya szüret Rinyakovácsiban. A közel két hektáros ültetvényen kézzel szedik a lila bogyókat, amelyeket az ország minden táján értékesítenek. A fagy ellen sikeresen védekeztek, de a jég nem kerülte el az ültetvényt. Az 1,8 hektáron területen a napokban kezdődött meg a szüret. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Az őszi csemeteültetési szezon is lejár, de mit tehetek, ha most érkeztek meg az őszre beígért konténeres, felnőtt korú, tehát elvileg jövő nyáron már bőséggel termő áfonyabokraim? A zalai ültetvények híre országosan kiváló, nos az egyik ilyen neves családi gazdaság 2-3 évente, gondolom, az állomány folyamatos frissítése okán, akciósan, fél áron adja a 10 literes cserépben nevelt 4-5 éves áfonyabokrokat. 

Szerencsére a termesztők küldtek egy jó hosszú gondozási útmutatót is, amit, becs­szó: majd jól betartok. A lényege, nem kell lóhalálában kiültetnem, sőt, ha szorgalmasan öntözöm, akár ugyanabban a cserépben nevelhetem tovább. Mint már korábban említettem: az Alsóerdőn túli Kaszás-oltványkertészetben nemrég vettem két kicsi áfonyanövendéket is, tavasszal a kertben a fűnyírózás áldozatává vált bokrokat kívánom azokkal pótolni. 

Szerencsére az áfonya téltűrő növény, konténerben is a szabad ég alatt hagyható, mínusz 20–25 fokig nem kell aggódnunk, hogy elfagy, bár én azért a cserepeket bebugyoláltam, mert szerintem a gyökereket a földben nem járná át annyira a fagy, mint közvetlenül a cserépben. Tavaszig majd eldöntöm, mitévő leszek, mert a termelő szerint hagyhatom úgy ahogy van, kiültethetem a cseréppel együtt, vagy cserép nélkül is szabadlábra helyezem a kertben – persze csak miután megfelelő méretű és 4,5–4,8 pH-értékű, savanyú talajú otthont megteremtettem a számára. 

Amúgy nem véletlenül bírja áfonyánk a zord időjárást, hiszen vadon eredetileg Észak-Amerika hidegebb éghajlatú vidékein őshonos. 

A termesztett gyümölcs igazi „szuperélelmiszer”, édeskés és tápláló, nyersen és frissen a legértékesebb, de készítenek belőle gyümölcslevet, kompótot, lekvárt, emellett fagyasztható és aszalható is. Közvetlenül a gyümölcs héja alá rejtve az áfonya tele van antioxidáns polifenol vegyületekkel, amelyek antocianinok néven már széles körben ismertek, és az összes polifenol 60 százalékát teszik ki. 

A dióval, a kurkumával és a kakaóval együtt az áfonya is szerepel azon „agyi élelmiszerek” listáján, amelyek a memóriát és más kognitív funkciókat támogatják. Ez magas antioxidánsszintjének és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhető. Alacsony cukortartalma miatt ajánlott a cukorbetegek számára is, diétás antocianin táplálékforrásként segít csökkenteni a 2-es típusú diabétesz kockázatát, magas rosttartalma jó hatással van az emésztésre. Hozzájárul az optimális koleszterinszint fenntartásához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában