Nagy könnyebbséget jelenthetnek

2022.10.23. 11:00

Vadak és kátyúk okozta károkra is biztosíthatjuk autóinkat

Az autótulajdonosok pontosan tudják, hogy kötelező gépjármű felelősségbiztosítást kell kötniük járműveikre - írja társoldalunk a feol.hu. Azzal viszont nem mindenki van tisztában, hogy bizonyos kiegészítő biztosításokat is választhatnak mellé, amelyek jelentős segítséget nyújthatnak, ha esetleg valami baleset történne.

BARÁTH ESZTER

638803183

Fotó: Zsolt Biczo

Számos kiegészítő biztosítást lehet kötni a kötelezően előírt mellé, most viszont két olyan opciót emelünk ki, ami talán a leggyakrabban és a legtöbb embernek nyújthat segítséget a mindennapi közlekedés kapcsán. Az egyik ilyen kiegészítő a vadkár biztosítás. Bár vannak olyan időszakok, amikor a vadak többet mozognak, de gyakorlatilag az évben bármikor lehetnek kellemetlen találkozás részesei a sofőrök. Sok esetben az ilyen balesetek elszenvedői magukra maradnak a károk javítási költségeit illetően, hiszen a kihelyezett vadveszélyre figyelmeztető táblák mentesítik a területileg illetékes vadásztársaságot a felelősség alól.

Az ilyen esetekre szolgálhat megoldásul a vadkár-, vagy a casco biztosítás. Bár előbbi nem érhető el minden biztosítónál, jelentősen olcsóbb, mint a casco, hiszen kifejezetten a vadak által okozott károkra szorítkozik, nem foglal magába minden törést. Ugyanakkor érdemes összehasonlítani a különböző társaságok biztosítási feltételeit. A legtöbb esetben meghatározzák a károk minimum és maximum értékét is. Természetesen szinte mindegyik ajánlat feltétele, hogy a baleset következménye még a helyszínen több szögből rögzítve legyen fénykép formájában, de van, ahol a rendőrségi jegyzőkönyv is szükséges ahhoz, hogy az autó tulajdonosa hozzájusson a biztosítási összeghez.

Szintén nagy segítséget nyújthat az úgynevezett kátyúbiztosítás. Abban az esetben, ha az autó tulajdonosa nem rendelkezik ilyen biztosítással, a kátyú miatt keletkezett kárt az illetékes közútkezelőnek kell jelentenie. Amennyiben viszont van kátyúbiztosítása, jelentősen megkönnyítheti a dolgát és lerövidítheti a folyamatot, hiszen elegendő a biztosítótársaság felé jelenteni az esetet, aki aztán átveszi az ügyet a továbbiakban. Fontos azonban, hogy az esetről készült rendőri jegyzőkönyv és a helyszín, valamint a károk több szögből való fotózása biztosítás nélkül és biztosítással is elengedhetetlen.

Forrás: feol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában