Az Intercisa Múzeum rendhagyó városi „tárlatvezetésén” jártunk

2022.09.12. 07:00

Séta a régészeti emlékek útján

Buza Andrea régész vezetésével a helyi, római kori régészeti emlékeket kereshettek fel az érdeklődők szeptember 9-én, pénteken 15 órakor az Intercisa Múzeumtól induló izgalmas túrán.

Török Tímea

A sétával nemcsak megismerhetővé, hanem élővé és megtapasztalhatóvá vált a történelem Fotók: Laczkó Izabella

Fotó: LI

Dunaújváros - Az ókori Róma három kontinensre kiterjedő birodalmat épített ki, köztük Európa nagy része is a fennhatósága alá került. A Római Birodalom csapatai megszállták a mai Dunántúl területét is. Az itt kialakított Pannónia provinciában mintegy 400 éves római uralom vette kezdetét. A Duna partvonalán sorra épültek a városok és a katonai táborok. 

A Római Birodalom a Kr. u. I. század végén hozott létre állandó katonai tábort városunk területén. Az Intercisában megtelepülő polgári lakosság jólétét kőből épült házaik, gazdag temetkezéseik mutatják. A tavasztól őszig látogatható kőtár és romkert (Dunaújváros, Római körút) területén a tábor épületének részletei, különböző építészeti elemek, mérföldkövek és a temetőből előkerült szarkofágok, sírkövek tekinthetők meg. A kőtár közelében több épület – köztük egy római fürdő – romjai is megtalálhatók. Buza Andrea régészt kérdeztük a sétával élővé és megtapasztalhatóvá váló történelemmel kapcsolatban. 

– A pandémia átalakította a múzeumlátogatási szokásainkat is, ami jellemzően minden múzeumot, így az Intercisát is érintette. Ezért a városi gyűjteménytár szakemberei is igyekeznek minél több programhoz kapcsolódni, hogy újabb és újabb látogatókat nyerjünk meg maguknak. 
Már 20 éve működik nagy sikerrel az évente többször városi körútra induló rendhagyó „tárlatvezetés”, amely a római kori emlékeket érinti. A pénteki program, Séta a régészeti emlékek tanútján elnevezéssel egy TOP-pályázat kapcsán valósult meg. 
A sétánk a múzeum előtt látható oszlopmásolattól indul, amelynek eredetije a kőtárban is megtekinthető, majd a következő állomások a római kori dombormű-másolatok, római kori ikerház, késő római apszisos épület, római kőtár és romkert, valamint a római fürdő. 
Megismerkedhettek a résztvevők a valaha volt Intercisa történetével, hogyan nézett ki a település, mi jellemző egy-egy emlékre, a hadtörténetre, választ kaphatnak minden kérdésükre, amely szóba jöhet Intercisa kapcsán. Mert a célunk, hogy minél többen megismerjék Dunaújváros római kori emlékeit és történelmi kontex­tusba helyezzük mindennapokban megszokott városi műemlékeket. 

Megismerhették a valaha volt Intercisa történetét

Hiszen városunk római kori emlékekben nagyon gazdag. Tulajdonképpen jelentős település volt városunk, bár nem annyira kiemelkedően, mint például Savaria vagy Aquincum. Nálunk egy kisegítő csapat táborozott, és valószínűleg kereskedelmi út is indult a Barbaikumba, a Duna túloldalára, ahol a barbár szarmaták éltek. Kezdetben 500, később 1000 fős katonaság állomásozott Intercisában. Ugyanúgy tervezték meg a katonai táborokat, így magyarázható Intercisa hasonlósága Aquincumhoz, ahol mintegy 6000 fős légió állomásozott – mondta el Buza Andrea. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában