Mentális egészség

2022.09.12. 16:00

Leküzdhető a szezonális depresszió

Hamarosan itt az óraátállítás ideje, és sokan érezhetik úgy, hogy reggelente nehezebben kelnek ki az ágyból, sőt mintha a napokat csak túlélnék. Ezek a szezonális depresszió jelei. Az ember fáradtnak, kimerültnek érzi magát egész nap és emiatt ingerlékenyebb is lehet.

Farkas Eszter

Fotó: Shutterstock

Segíthet a hangulatunk általános javításában, ha napi rutint alakítunk ki. Minden reggel ugyanabban az időben felkelni nagyon egészséges a biológiai óránk szempontjából is – emelte ki a megkérdezett szakember, majd hozzátette: Elcsépeltnek tűnik, mert mindig hangoztatjuk, de a mozgást nem lehet elégszer kiemelni. Főleg a reggeli órákban végzett, szabadtéri mozgás ami nagyon fontos.

Itt nem feltétlenül kell futásra gondolni, lehet egy kellemes reggeli séta is, akár az ábécébe. Ennek a lényege, hogy koncentráljunk az adott pillanat megélésére és egy kicsit próbáljuk megfigyelni a környezetünket, digitális eszközeinktől mentesen. A szervezet támogatására igen fontos a D-vitamin a háziorvos szerint. Csökkenti a depresszió tüneteit, jó a vírusfertőzések ellen, mivel erősíti az immunrendszert. 

A szakértő elmondta a tudatos jelenlét és nyugodtság kulcsfontosságú a mai rohanó világban. Akárhová megyek mindenhol kütyükbe bújt embereket látok. Pörgetik a különböző applikációkat és szinte képtelenek a személyes kapcsolataikat ápolni. Nem egyszer láttam a gyermekem iskolájában, hogy anyuka bele van bújva a telefonjába és húzza maga után a gyerekét, akihez egy kedves szava sincs. Sajnos túl sok időt töltünk a digitális világban, ami szintén nincs jó hatással a mentális egészségünkre. A szakember kiemelte fontosnak tartja a digitális detoxot felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt.

Forrás: teol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában