Környezettudatosság

2022.08.24. 18:00

A lejárt kozmetikumok is veszélyes hulladékok

A környezettudatosság és a szelektív hulladékgyűjtés mára a mindennapjaink része, sokaknak van otthon szelektív kukája. De mi a helyzet azokkal a kozmetikumokkal, melyeket nem használtunk el szavatossági időn belül?

S. B. M.

Illusztráció (MW)

Fotó: Varga Zsófia

Itt a nyár vége, és bizony akadnak olyan kenceficék a háztartásokban, melyek szezonálisak, és jövőre már nem  lehet ezeket felhasználni. A naptejet, a napozás utáni krémet és testápolót is a felbontástól számított egy éven belül szabad magunkra kenni. Ha ez az idő lejár, ne használjuk, mert a benne lévő kémiai összetevők már nem ugyanazt a hatást nyújtják, és több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznuk van. De mit tehetünk a rajtunk maradt, felbontott és el nem használt krémekkel? 

Annak jártunk utána, hogy a lakosság leadhatja-e valahol ezeket a termékeket – ingyenesen. Egy, a nevét nem vállaló környezetmérnök elmondta, hogy a kozmetikai termékekkel európai parlamenti és tanácsi rendelet foglalkozik. Ez alapján lehet meghatározni az összetevők szerinti káros hatásokat (pl. natúrkozmetikumok), megromlott termékeket illetve a csomagolásokat.

A hulladékok jegyzékéről szóló rendelet alapján kell meghatározni, és kód alapján besorolni a hulladékok fajtáját. Ha ez megvan, kizárólag olyan cégnek adható át, amely megfelelő hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkezik az átvételre (gyűjtés, hasznosítás, ártalmatlanítás) vonatkozóan. Az engedélyek kiadásában a megyei kormányhivatal hulladékgazdálkodási osztálya az illetékes. 

A lakossági hulladékudvarok kizárólag azt vehetik át, amelyre az érvényes engedélyük szól. Az ALISCA Terra szolgáltatási területén négy hulladékudvar üzemel, Szekszárdon, Szedresben, Bátaszéken és Tolnán. Az itt átvehető hulladékot az illetékes közszolgáltató, a Vertikál Zrt. határozza meg. Jelenleg csak az üres, tiszta kozmetikai flakonokat, tégelyeket tudják átvenni a lakosságtól, cégektől nem. A kozmetikum gyártóknál keletkező hulladékok termelési hulladéknak minősülnek.

Nekik a törvény értelmében kötelező gondoskodniuk a gyártási folyamatból keletkező hulladék megfelelő módon történő átadására. Azaz erre szakosodott cégekkel szerződnek az időszakos elszállításról. Az udvarokban ugyan átvesznek bizonyos veszélyes hulladékot, például megmaradt festéket vagy gumiabroncsot, de amire nincs engedély, azt nem. 

Hogy mit tehet ezek fényében egy átlagember, ha környezetbarát módon szeretne megszabadulni a fel nem használt, már lejárt szavatosságú kozmetikai termékeitől? Nos, itt van némi jogi hézag, ugyanis más besorolásba esik egy testápoló és egy naptej, ugyanis más összetevőket tartalmaznak. Ezért jobb híján a lefolyóba, vagy a toalettbe önthetjük a maradékot, hogy az üres flakont alaposan elmosva a szelektív hulladékgyűjtőbe dobhassuk.

De mielőtt ezt tennénk, inkább a megelőzésre koncentráljunk. Lehetőleg kisebb kiszerelésű krémeket szerezzünk be a ritkán vagy szezonálisan használt termékekből. Részesítsük előnyben a natúr kozmetikumokat és a környezetebarát csomagolást. Sok esetben már nem drágábbak ezek a termékek, mint a hagyományosak. Mindig csak annyit vegyünk, amennyire szükségünk van. Óvjuk a környezetünket, és próbáljunk meg minél kevesebb vegyszert használni. A félig üres krémes flakonokat semmiképpen se dobjuk a kukába, mert azzal szennyezzük legjobban a környezetünket. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában