Nem mindennapi történet

2022.02.07. 09:30

Mire a mentős a hordággyal felért, megszületett a kis Sára

Szüszné Jenei Krisztina és férje, Szüsz Tamás 3 éve házasok, Dunaújvárosban élnek, és itt nevelik első lányukat, Tamarát, aki születésekor meglepően gyorsan világra jött. Akkor a szülészorvos megmondta nekik, hogy a következő még gyorsabban jön majd. Valóban így történt, de ilyen gyors és kalandos szülésre senki sem számított.

Kállai Félix

Fotó: LI

A történetbe szerkesztőségünk úgy kapcsolódott be, hogy Krisztina a Gólyahírben nem látta a gyermeke nevét, és levelet írt nekünk. Nem panaszkodni akart, hanem köszönetet mondani azoknak a hősöknek, akik segítettek világra hozni kislányukat. Szerkesztőségünkben fogadtuk a családot, Krisztina így mondta el a történteket: 

 

Krisztina a mentőállomáson Tamarával karöltve köszönte meg Csilléry Viktornak, Nagy Erikának és Gál Istvánnak, hogy segítettek Sára születésénél Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Reggel már voltak fájásaim, de kitartottam, mert Tamara Székesfehérváron született, és olyan jó tapasztalataim voltak, hogy úgy terveztem, a következő gyermekem is ott születik majd meg. A szülés napján reggel már voltak fájásaim, de még nem indultunk el. Mikor a fájások sűrűsödtek és erősödtek, a férjem látva a helyzetet kijelentette, hogy nem megyünk Fehérvárra, hanem a dunaújvárosi kórházba indulunk azonnal. Felhívta a barátnőmet, aki eljött Tamaráért, de mire visszaért az emeletre elfolyt a magzatvíz. Öltöztünk, készültünk be a kórházba, de az ajtónál nem jutottunk tovább, mert átváltott tolófájásba. 

Krisztina Sárával és Tamarával a szerkesztőségünkben Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ekkor megijedtem, de a férjem nyugtatott, és egyből hívta a 112-t, így a mentők nagyon hamar, pár perc múlva ki is értek a helyszínre. Amikor megláttam őket, elmúlt minden félelmem, és átvette helyét a nyugodtság és harmónia, tudtam, hogy most már jó kezekben vagyok. Elsőre úgy tűnt, hogy még be tudnak vinni a kórházba, ezért az egyikük lement a hordágyért, közben a másik két mentős meleg vizes lavórt és törölközőt készített elő. Mire felért a hordággyal – ami pár perc volt csak – meg is szültem. Nagy Erika, Csilléry Viktor és Gál István segítettek a szülésnél. Ezúton szeretném megköszönni nekik a munkájukat, úgy érzem, hőstettet vittek véghez. Szeretnénk találkozni velük egyszer, hogy megmutassuk nekik Sárát, és személyesen is köszönetet mondjunk nekik a segítségükért. Csilléry Viktor, aki levezette a szülést, elmondta, hogy húszéves pályafutása során ez volt a negyedik alkalom, amikor szülésnél kellett segédkeznie. Egy szülés mindig emlékezetes esemény egy anya életében, de ezt biztos nem fogom elfelejteni soha, a mentősökön kívül nagy segítség volt a férjem is. 

Krisztina ajándékkosárral is kedveskedett hálája jeléül Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Apás szülés volt? – fordultam Tamáshoz meglepődve a kérdésemmel, aki láthatóan nem kívánt szerepelni. 

– Igen, már Tamara születésénél is segédkeztem, ahogy most Sárinál is. Úgy gondolom, ez egy olyan élmény, ami még inkább összeköti a családot. A hivatásom miatt hozzászoktam a kemény helyzetekhez, de mégis izgultam és aggódtam is, felemelő és megható volt egyben aktívan ott lenni a lányaim születésénél. Nem tudtam volna passzívan ülni a szülészet folyosóján. Büszke vagyok a feleségemre, és megtisztelő, hogy elvághattam a köldökzsinórt. Ezután bevittek bennünket a kórházba, és innen már a szokásos rendben folytatódott a kórházi ápolás annyi különbséggel, hogy itt már Covid időszakában kerültek kórházba. 21 hónap különbség van a két lányka között. Tamara még éppen a pandémia előtt született. 

Sára úgy aludt, mint a bunda a mentőállomáson is Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Terveznek még gyermeket? 

– Nem tervezünk, ahogy az élet hozza, de mi nyitottak vagyunk rá – vette át a szót Krisztina. 

 

– Tamara már kezd feloldódni és pajkoskodik, de nagyon nyugodtak a gyerekek. Mindig ilyenek? 

– Általában nyugodtak, Tamara és Sári este nyolctól reggel kilencig alszanak, semmi gond nincs velük. Napközben is jó kislányok, jelzik, ha van valami bajuk. Így én is kipihent, nyugodt és kiegyensúlyozott vagyok. 

A beszélgetés végén arra gondoltunk, hogy összehozzuk a találkozót a hálás szülők és a hős mentősök között. Tamás sajnos a munkája miatt nem tudott elmenni a nagy találkozásra, de Krisztina igen. Egy ajándékcsomagot adott át a mentősöknek, megköszönve a segítségüket, majd kötetlen, mosolygós beszélgetés kezdődött. 

 

A találkozón részt vett Reszegi Imre, az Országos Mentőszolgálat Közép-dunántúli régiójába tartozó Fejér megyei mentőszervezetének vezető mentőtisztje is, akit a találkozó után szólítottunk meg. 

– A mentőknél a sok-sok tragédia mellett vannak örömteli események is. A lakáson szülés, az újraélesztések olyan események, amelyek erőt adnak a folytatáshoz. Ezek az élmények motivációt adnak ahhoz, hogy a kollégák beálljanak reggel a 24 órás szolgálatba. Mindig örülünk annak, ha valaki megköszöni a munkánkat, de a kollégák csak végezték a feladatukat, ez a mindennapi tevékenységünk része. Azért jó érzés volt látni a kollégák arcát, amikor megpillantották azt a gyermeket, akit ők segítettek világra. Az otthon szülés nem túl gyakori Fejér megyében, az újraélesztések már nagyobb számban fordulnak elő. Ebben nagy segítséget jelent a telefonos újraélesztő rendszerünk, ami a bejelentőt bevonja az újraélesztésbe addig, amíg a mentők ki nem érkeznek a helyszínre. Pár napja Székesfehérváron az Intersparban sikerült valakit újraéleszteni ilyen módon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában