illusztris vendégekkel

2021.10.07. 11:00

Két év után újra újborünnep és hálaadás lesz

Agárdy Csaba

Adony – Újborünnep és hálaadás lesz október 9-én, szombaton az adonyi szőlőhegyen. Ez a Duna menti Szent Orbán Borrend legjelentősebb összejövetele a Szent Orbán-nap után. Most pedig különösen nagy jelentősége lesz az ünnepnek, hiszen a koronavírus-járvány miatt két éve volt utoljára újbor­ünnep a szőlőhegyen.

– A korábbiakban szűk körben tartottuk meg az eseményt, de az idén meghívtunk más borrendeket is, közülük tíz-tizenkét részvételére számítunk. Külön kiemelném, hogy a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének két alelnöke, Szűcs Zoltán és Kovács Róbert is megtisztel minket a jelenlétével – tudtuk meg Schmidt Attilától, a Szent Orbán Borrend nagymesterétől.

Az igen gazdag program 14 órakor kezdődik a Szent Orbán-kápolnánál. Az esemény a hálaadó litániával kezdődik. A legutóbbi kistérségi borverseny eredményhirdetését is most bonyolítja le a borrend. Hosszú idő után ismét lesz borlovag-avatás, három fiatal borászt érint a ceremónia, és szokás szerint az újbor ünnepén adják át a Szent Orbán Vándordíjat.

A zenét ezúttal a délszláv muzsikát játszó Koló együttes biztosítja. A régi hagyomány sem maradhat el, a borrend tagjai a vendégeket kiflivel és újborral kínálják majd meg.

Két éve volt a Szent Orbán-kápolnánál hálaadó litánia. Szombaton ezzel kezdődik a szőlőhegyen az ünnep Fotó: Rácz-Lambada József

Ha az újbor ünnepéről beszélünk, érdemes feltenni a kérdést, mi is az az újbor? Ugyanis az újbor fogalma nem egyértelműen definiált. Tág értelemben a kierjedt bor a következő szüretig újbornak számít. A borászok általában az olyan borokat nevezik újbornak, amelyekben még nem dominálnak az érlelési illatok és ízek, a „tökéletes” újbor az erjesztés után „nulla érleléssel” egyből a palackba kerül. Azonban idővel a palackban is kialakulnak érlelési jegyek, ezért általában a következő év húsvétjáig nevezhetjük az előző évben szüretelt szőlőből készült borokat újboroknak. Hagyományosan az újborokat a borászok Márton napján, november 11-én mutatják be a nagyközönségnek, de egyes bortermelők már jóval korábban jelentkeznek primőr boraikkal.

Az újborok kóstolása azért érdekes, mert ebben a stádiumban áll a bor a legközelebb a szőlőhöz – olvashatjuk a boraszportal.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában