felkészítő

2021.09.13. 11:30

A várandósság időszaka korántsem terhes

A Szent Pantaleon Kórház ingyenes szülésfelkészítő foglalkozásokat szervez a kismamáknak

Molnár Emese

Sokan eljöttek az előadássorozat első találkozójára

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Remélhetőleg a kórház barátságos portása nem a testalkatom miatt feltételezte azt múlt kedden, hogy a szülésfelkészítő foglalkozásra érkezek az intézménybe, amikor látogatásom céljára rákérdezett. Nem, biztosan csak az lehetett a telibe talált tippjének oka, hogy már rengeteg kismama foglalt helyet az előadások helyszínéül szolgáló földszinti auditóriumban a délutáni kezdésre.

A pandémia óta ez volt az első csoportos találkozó

A Szent Pantaleon Kórház már jó ideje szervez szülésfelkészítő foglalkozásokat, amelyen a várandós kismamáknak és a leendő apukáknak a szülészet-nőgyógyászati osztály szakemberei tartanak előadásokat. Olyan témákban tájékoztatják őket, amelyek segítenek megérteni, hogy egy nő milyen testi és lélektani változásokon megy keresztül a várandósság időszakában, milyen szerepe van ekkor az apáknak, miként zajlik a szülés, hogyan kell megfelelően ellátni egy újszülöttet, és lehetőség szerint (a megfelelő óvintézkedések betartásával) megtekinthetik a kórház szülőszobáit, kérdéseket tehetnek fel az osztály munkatársainak, hogy ha eljön az idő, akkor ne legyen teljesen idegen a környezet. A járványügyi helyzet miatt nem szerveztek ilyen foglalkozást az elmúlt időszakban, a pandémia óta ez volt az első csoportos találkozó.

Az auditórium minden ülőhelyét elfoglalták a kismamák (és néhány bátor leendő apuka is), nagy volt az érdeklődés.

A hat alkalomból álló ingyenes előadás-sorozat minden héten kedden van, és tematikusan építik fel a témaköröket. Első alkalommal a várandósságról volt szó. Szigeti Szilvia védőnő előadásában igyekezett rávilágítani arra, hogy ez az időszak korántsem „terhes”, és hogy a baba trimeszterekre osztott fejlődési szakaszában mikor-mire kell figyelniük a kismamáknak annak érdekében, hogy egészséges legyen a kicsi. A sok hasznos információ közül az egyik legkiemelendőbb dolog az, hogy figyeljenek a kismamák a minőségi étkezésre, próbálják kivédeni a betegségeket, a vitaminokat igyekezzenek természetes forrásból pótolni. Úgymond „csodaszernek” számít a folsav, amelyről már a várandósság előtt is fontos gondoskodni, hiszen a babák csontvázrendszerének felépítésében is segít.

Sokan eljöttek az előadássorozat első találkozójára
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában