SÜTEMÉNY

2021.08.30. 10:00

Csuta Rita: Hálát is kell tudnunk adni

Nem esik messze az alma a fájától, szoktuk mondani. Jelen esetben és kissé viccesen, viszont helytállóbb úgy fogalmazni, hogy a piskóta a tálcától. Ám ne vegyék ezt sértésnek, hiszen nagyon is figyelemre méltó, ahogy a fiatal Csuta Rita gondolkodik, dolgozik. A nyár elején azért versengett, hogy a pápa is ehessen az általa kreált süteményből.

Borsányi Bea

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által júniusban megrendezésre került NEK-sütemény (Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus) versenyen Csuta Rita hála elnevezésű süteményével bejutott a hét legjobb közé a döntőbe. Ez volt Rita első versenye, amelyre a Nemzeti Tehetség Program Kovász alprogramjának köszönhetően nevezett, s amelyben ő is részt vesz.

– Az indulásban nemcsak a Kovász program motivált, hanem az is, hogy katolikus gimnáziumba jártam – árulta el Rita, aki hívő ember, így hát nyilván az is izgalmas lehetőséget jelentett számára, hogy akár a pápa is ehet a süteményéből, ha úgy alakul. A versenykiírás szerint olyan 5-10 dekás süteményt vártak, amely a Bibliában is megjelenő alapanyagokat tartalmaz, egyesével csomagolható és hűtés nélkül is eltartható.

– A keksz minden bizonnyal ismert volt már kétezer évvel ezelőtt is, hiszen az nem romlik meg a melegben. Az elődöntőre csak úgy „összedobtam” a süteményemet, amit egy mandulalisztből, mézből, citrom- és narancshéjból, valamint citromléből álló kerek keksz, tetejét pedig szeletelt mandulával szórtam meg. Az elődöntő után minden induló kapott szakmai értékelést, amit figyelembe vehetett a döntőre való felkészülésben. Ennek, és aztán még rengeteg kísérletezésnek köszönhetően finomítottam a recepten, és a színe miatt végül került bele kandírozott hibiszkuszvirág is – mesélte Rita.

Így született meg a hála. És hogy honnan az elnevezés? – Szerintem nagyon fontos, hogy az ember ne csak kérni tudjon Istentől, de hálát is tudjon adni – fogalmazott a fiatal cukrász. Mivel úgy tájékoztatták a versenyzőket, hogy nagyjából 10 ezer darabot gyártanak majd a konferenciára a kiválasztott süteményből, ahol többek között az elsőáldozóknak is adnak belőle, és akár a pápa is megkóstolhatja, Rita a döntőre komolyan készült. Nemcsak megalkotta a süteményt, de tervezett hozzá dobozt is, kiszámolta az alapanyag-szükségletet és a sütési időt is erre a nagy mennyiségre.

Csuta Rita és a hála elnevezésű, önállóan alkotott süteménye, melyet a szakmai zsűri is megdicsért
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Sokan tudják, hogy Rita édesapja, Csuta Zsolt szintén cukrász, aki műhelyében kitűnő fagylaltokat és süteményeket készít, előbbiekkel több díjat is begyűjtött. Kihagyhatatlan tehát a kérdés: mennyire van benne a keze a hála nevű sütemény megalkotásában? – Teljesen az én ötletem, és csak a döntőre készülve kértem tőle tanácsot, hogy mit tehetnék azért, hogy kevésbé ragacsos, inkább keksz, mint macaron jellegű legyen a süteményem – jött a válasz.

Megkerülhetetlen kérdés az is, mennyire befolyásolta a cukrász papa Ritát a pályaválasztásában? – Ezen az alapon mehettem volna orvosnak is, hiszen édesanyám az, de azt hiszem, a műtéteket nem bírnám. A szüleim mindig azt mondták, mindegy mit választok, de azt csináljam a lehető legjobban. A turizmus és vendéglátás régóta érdekelt. Ezért választottam a Budapesti Gazdasági Egyetemen ezt a szakot – mesélte. A többi aztán jött magától. Rita szerint az életben semmi nem történik ok nélkül. Az egyetem mellett beiratkozott a cukrász OKJ-s képzésre, majd miután az egyetemi szakmai gyakorlatát egy fővárosi étteremben töltötte, megjött a kedve a főzéshez is. Már szakácstanfolyamra is jár.

– Némileg talán ellentmond ennek, hogy engem inkább a marketing, illetve az üzletszervezés, üzletvezetés érdekel. De tudom, hogy ha az ember jó vezető akar lenni, akkor ismernie kell az alapokat és minden folyamatot, ami egy étteremben, vagy egy cukrászdában zajlik. De egyelőre még semmi sem biztos, hiszen két évem van még az egyetemből. Addig sok minden történhet – zárta a beszélgetést Rita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában