primőr bor

2021.08.18. 11:30

A csabagyöngyét már szeptemberben ihatjuk

A csabagyöngye szedésével kezdődött az idén is a szüret Magyarországon, a szakemberek szerint a termés átlagos, a minőség kiemelkedő. A csabagyöngyéből készül az első magyarországi újbor, vagyis a primőr bor.

Agárdy Csaba

Csabagyöngye szőlőültetvény Békéscsaba határában. Az írásos emlékek szerint itt nevelték az első csabagyöngye-tőkéket Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A csabagyöngye már évek óta Európa első újbora, amely szeptember közepén kerül az üzletekbe.

Eddig az olasz újbor mellett – amely november 6-án kerülhet forgalomba – a francia bozsolét tartották a világ legkorábban elkészülő borának. Ez utóbbi is már novemberben piacra jut.

Sokan nevezik a csabagyöngyét bozsolénak, a francia Beaujolais Noeveau (bozsolé nuvo) mintájára. De ez teljesen hibás megnevezés, hiszen Beaujolais Franciaország történelmi borvidéke, ugyanúgy, mint Burgundia, vagy nálunk Tokaj.

A francia bozsolé november harmadik csütörtökén jelenik meg a piacon. Évente körülbelül ötvenmillió liter Beaujolais-t adnak el. Hihetetlen az a rituálé, ahogy november harmadik csütörtökén éjfél után megkezdik a teherautókkal a szállítást a világ jó néhány országába.

De térjünk vissza a mi csabagyöngyénkhez! A csabagyöngye nevű bort a magyar borvidékek közül kizárólag a Balaton déli oldalán termő csabagyöngye nevű csemegeszőlőből lehet elkészíteni.

A bor készítése során a szakemberek megpróbálják megőrizni az eredeti szőlőízeket, illatokat és az erjedés során keletkező szénsavat. Az eljárás technikailag semmiben sem hasonlítható a francia bozsoléhoz, speciális magyar technológia alapján készül. Ebből a szőlőből elsősorban a Varga Pincészet készít újbort Magyarországon.

Az újborok Márton napján kerülnek elő a pincékből, húsvétig fogyasztjuk

A primőr bor az utóbbi években Magyarországon is egyre népszerűbbé vált. Bemutatkozásukat nálunk november 11-éhez, azaz Márton napjához kötik, a hazai borászok Márton napját tartják az újbor ünnepének: a legtöbb pincészet e jeles nap körül jön ki az új borával.

Az újbor lehet fehér, rozé vagy vörös. Készítési technológiája is a gyümölcsös frissesség megőrzését segíti elő. Az úgynevezett szénsavas maceráció lényege, hogy a leszüretelt, sérülésmentes szőlőszemeket zárt tartályokban, szénsav nyomása alatt dolgozzák fel, zúzás, bogyózás nélkül.

Az erjedés az ép szemeken belül kezdődik meg. Az eredmény egy kellemes savtartalmú, nagyon könnyű bor, amely szinte olyan, mint egy alkoholos szőlőlé.

Az újbor nem komplex, hiszen nincs hosszas érlelés, ami kiteljesíthetné. Általában a következő húsvétig szokás még újbornak nevezni, és illik is legkésőbb addig elfogyasztani, vagyis hosszabb idejű tárolásra nem alkalmas, így a csabagyöngye sem, mert elveszti a jellegzetességét.

Magyarországon az utóbbi évekig nem volt szokás az újborok forgalmazása, azonban a harmadik alkalommal megrendezett magyarországi újbor- és sajtfesztivál jelzi, hogy egyre népszerűbb a fogyasztók körében.

(Forrás: boraszportal.hu)

Csabagyöngye szőlőültetvény Békéscsaba határában. Az írásos emlékek szerint itt nevelték az első csabagyöngye-tőkéket
Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában