Mi van a maszk alatt?

2021.04.27. 14:00

Szakállasok Covid idején

Manapság egyre nagyobb divat a férfiak körében az arcszőrzet. Legyen szó bajuszról vagy vikingmódra növesztett szakállról, egy biztos: ápolást és odafigyelést igényel. Mihez kezd a férfi akkor, ha kedvenc borbélya a Covid-19 miatt „lehúzta a rolót”?

Morva Dávid

Fotó: Zsedrovits Eniko

Amíg az ezredforduló éveiben egyenesen igénytelennek számított, ha valaki borostával, ne adj’ Isten szakállal jelent meg a nagy nyilvánosság előtt, egyes vélemények szerint manapság elengedhetetlen kelléke a „sármos férfinak” az arcszőrzet.

A mára antiknak számító eszközök igazán stílusossá teszik a helyet Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A borosta is ápolva szép

Én magam is azoknak a – szakállasok – táborát erősítem, akik azt vallják: a borosta nem szúr, pusztán a jó oldalára kell születni.

Már egészen korán elkezdtem barátkozni arcszőrzetek különböző formáival, de korábban nem sokat foglalkoztam annak megjelenésével, vagy tényleges ápolásával. Holott, a „sármos férfi” ápolt szakáll nélkül inkább kelti egy hajléktalan, de legalábbis igénytelen ember benyomását, mintsem olyanét, akinek a puszta látványától klimax közeli állapotba kerülnek a hölgyek.

Ilyenkor célszerű elmenni egy borbélyhoz, ha a szakállunk vágása miatt nem is, de tanácsot kérni annak ápolásához mindenképpen.

Persze amikor, a Covid-19 miatt a teljes szolgáltatói szektor bezárt (így a borbélyok is) ez lényegesen nehezebb, de most, amikor a helyzet megoldódni látszik, mindenképpen keressünk fel szakembert. A város legelső szalonja már neve szerint is a legjobb, annak tulajdonosa pedig Szilveszter János, ha csak a szakáll méretét vesszük alapul, mindenképpen hozzáértő. A Best Barber üzemeltetőjével nemcsak szakállápolási tippekről, hanem a Covid-19-nek a borbélyágazatra gyakorolt hatásáról is beszélgettünk.

Szilveszter János munka közben

– Milyen hatással volt az üzletre a világjárvány?

– A kezdetekben nagyon erősen kihatott ránk is, mint mindenkire, természetesen. A Pakson található üzletünket be is kellett zárni, amíg itt, Dunaújvárosban egy emberrel üzemeltünk, holott a költségeink java része természetesen megmaradt. A nyár az valamennyire fellendülést hozott, de tavaly ősztől aztán ismét bezuhant a bolt, mint minden más is. Sajnos nettó vesztességgel voltak nyitva a pandémia alatt az üzletek.

– Hogyan vészelték át ezt az időszakot?

– Én speciel horgásztam, az, hogy a munkatársaim közül ki volt az, aki „maszekolt” és vállalt munkát, azt nem tudom, biztos volt ilyen a szakmán belül, azonban ennek helyességéről állást foglalni nem szeretnék.

Azt azonban mindenképpen fontos megjegyezni, hogy amíg a szolgáltató-szektoron belül sokaknak volt „b” opciója, éttermek esetében a kiszállítás például, addig a szépségipart teljesen hanyatt vágta ez a vírus, és az azt követő intézkedések. Holott a higiéné a mi szakmánkban alapfeltétel.

– Mire gondol?

– A mi üzleteinkben a Covid-járvány óta ózongenerátorral fertőtlenítünk. Ezen a vírus nem változtatott semmit. Emberekkel, sőt a fejükkel, az arcukkal foglalkozunk, a hámrétegek pedig elképesztően sérülékenyek, emiatt az eszközök és a kezünk fertőtlenítése, tisztán tartása alapkövetelmény. Rendkívül sokat ront az üzlet jó hírén, ha valaki itt szed össze valamiféle fertőzést, vagy olyan hámsérülést, ami aztán tovább romlik.

– Mi a helyzet most, hogy a fokozatos nyitás elérte a kisvállalkozásokat?

– Ez most egy óriási fellendülés, tényleg mérhető, hogy az emberek kiszabadultak otthonról, és fokozatosan ugyan, de el lehet járni különböző helyekre. A héten több alkalommal is 10-12, de 14 órás munkanapom is volt, tehát tényleg elmondható, hogy remélhetőleg lassan helyreáll a világ rendje.

Szakáll, bajusz? Mosni, mosni

– A pandémia alatt a vendégek megkerestek azzal, hogy mitévők legyen az arcszőrzettel, hogyan ápolják, tisztítsák, esetleg vágják, amíg az üzletek zárva vannak?

– Természetesen mindenki feltankolt a különböző szakállápoló szerekből, samponból, balzsamokból, olajból. Alapvetően amondó vagyok, hogy a szakállat minden nap mosni kell, törődést igényel, foglalkozni kell vele, szárítani. Én például nem is tudnék életben maradni ezek nélkül, enni sem tudnék. Ami a vágást illeti, sokszor van az, hogy az emberek megpróbálkoznak otthon megigazítani a szakállukat, aztán jönnek, hogy elrontották. Az arcszőrzetben nagy pozitívum, hogy folyamatosan nő.

– Mennyivel kell másképpen ápolni a szakállat, mint a hajat, illetve milyen hatással van a jelenlegi – állandó maszkviselés – az arcszőrzetre?

– Mosni mindenképpen gyakrabban kell. A maszkviselés miatt a szagok, a pára nem távozhat teljes mértékben a maszkból, így az benne marad az arcszőrzetben. Bepállik a szakáll, lerakódnak a szennyeződések. Ha nem tisztítják, nem ápolják kellően, akkor fizikai és kémiai bőrhámlasztás is szükségessé válhat, természetesen azután, mielőtt levágtuk a szakállat. Érdemes ilyenkor szakemberhez fordulni, semmiképpen se csináljuk otthon. Összegezve elmondható, ha szakállat növesztünk, az plusz törődést, odafigyelést igényel, ezt mindenképpen tartsuk szem előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában