kertész

2021.04.08. 18:00

Oltással hasznossá tehető még a régi fa is

Hasznos és nem bonyolult módszerről van szó, amelyet bátran mindenki kipróbálhat.

Horváth Imre

Ugyan már március 25-én volt Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, ami az időpontot jelzi, amikor itt van az ideje a gyümölcsfaoltásnak, azonban ezt követően is elvégezhető még egy darabig a beavatkozás, az idei időjárás miatt pedig még inkább kitolódik az időszak, amíg olthatjuk a gyümölcsfánkat, írja a boon.hu.

A módszer nem csak arra alkalmas, hogy egy kevésbé értékes, rosszul termő gyümölcsfát anélkül cseréljünk ki, hogy ki kellene vágnunk és újat ültetni. De hasznossá tehetünk így egy magról kinőtt vadhajtást is, aminek egyébként nem látnánk hasznát, ahogy nagy segítség lehet az oltás akkor is, ha kevés a helyünk arra, hogy többféle gyümölcsfát ültessünk.

Többféle módja is van

Az oltás történhet úgy is, hogy a fiatal alanyt a törzsénél a megfelelő helyen – ahol még nem ágazik el, de jó a vegetáció, a kéreg és a háncs könnyen felszedhető – egyszerűen elfűrészelünk, majd a törzscsonkot bevágjuk, és a vágatba beszorítjuk az ékirányba megvágott végű oltóvesszőt, aztán szorosan összekötjük és szig.-szalaggal, ragasztófóliával minél légmentesebben összeragasztjuk. De már lehet kapni az üzletekben oltószalagot is, amelyen a rügy át tud nőni. Van, aki ilyenkor egy, kettő, esetleg három vagy négy oltóvesszőt használ egy törzsbe belehelyezve, de olyan is akad, aki a törzs vastagságával megegyező átmérőjű oltóággal dolgozik.

Másik módja az oltásnak, ha egy nagyobb, idősebb fát használunk alanynak, és annak egy-egy ágába oltjuk a vesszőt. De talán a legegyszerűbb és a vegetatív szaporítások között legjobban használható módszer a szemzés. Ennek a lényege, hogy az egyik növényen kifejlődött rügyet be kell ültetni a kiszemelt, másik növény ágának héja alá. Ez kevésbé számít „agresszív” beavatkozásnak, mint az ágba vagy törzsbe oltás, és szélesebb felhasználást is tesz lehetővé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában