gasztro

2021.01.31. 07:00

A karneváli street food mostani háziasítása: ízes farsangi fánk

A farsang a vigasságokról, a jelmezbálokról szól leginkább. Ez az időszak két keresztény ünnep között van, vízkereszt után és a húsvé­tot megelőző nagyböjt előtt. Hamvazószerdától az önmegtartóztatás időszaka következik, de addig viszont szabad mohónak lenni és torkoskodni, ha már vigadni a pandémia miatt úgyis csak keveseknek, leginkább a gyerekeknek lehet.

Török Tímea

20200212 Szeged Szegeden a Szent István téren télűző sajtótájékoztatót tartottak. Képen: farsangi fánk Fotó: Török János TJ Délmagyarország - DM

Fotó: Török János

A karneváloknak országonként eltérően, izgalmasabbnál izgalmasabb ételeik vannak, ami sok esetben a manapság használatos gasztronómiai kifejezéssel élve az utcai „street foodot”-jelenti. Hiszen általában ilyenkor mindenki az utcán van, és nem ér rá a hosszú lakomákra, egészen torkos csütörtökig.

Olaszországban a sült rizsgolyó népszerű az utcán falatozva, de, amit ennél is jobban kedvelnek az olaszok, az a bellini, ami nem más, mint egy koktél barackléből és proseccóból. Oroszországban a hamvazószerda előtti héten palacsinta hét van, ekkor készül el híres előételük, a kis amerikai palacsintákhoz hasonlító bliny, amire tejszínes krém kerül és kaviár. Angliában ugyanígy palacsinta napot tartanak torkos csütörtökön. Hollandiában inkább a déli részen tartják a farsangi szokásokat, a hollandok a vigadalmak mellett természetesen heringet esznek. A hazai farsangi fánk is jó pozícióba indul a képzeletbeli versenyben.

Fotó: Török János/Délmagyarország

A fánk olyan, legtöbbször édes sütemény, amely általában kelt tésztából készül, és rendszerint porcukorral, lekvárral esszük. Magyarországon a XIX. század tájékán terjedt el a manapság is népszerű finomság, az étel eredetéről számos teória létezik. Az egyik legszórakoztatóbb Bécsből származik. E szerint mikor Krapfen, a híres neves bécsi pék elhunyt, felesége vette át a pékség vezetését. Az asszonyra a vendégeknek reggelente rendszeresen hosszú időt kellett várniuk, ennek pedig hangot is adtak. Erre válaszként Krapfenné egy darab kenyértésztát valamelyik vendég fejéhez szeretett volna vágni, de a tészta egyenesen a sistergő olajba esett. Az illata megtetszett a vevőknek, s így a véletlennek köszönhetően megszületett az első fánk.

A szép szalagos fánk elkészítése nem is olyan könnyű. Mire figyeljünk? Minél lágyabb kelt tésztát készítsünk, letakarva, a melegen hagyjuk jól megkelni. Egyes iskolák rumot vagy pálinkát is tesznek a tésztába, sokan a tojásfehérjét is, hogy könnyebb legyen a fánk alapja. Sütés előtt lisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztát, s formázzuk kedvünkre.

Végül fontos, hogy bármennyire nagy kihívás, meg kell várni, hogy legalább langyosra hűljön a fánkunk, mert a forró kelt tészta erős hasfájást okoz(hat).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában