Nem bírja a fagyot

2020.12.25. 12:00

Víz nélkül, sötétben telel át a muskátli

A muskátli nem télálló növény, ezért a fagyok beköszöntével – ha továbbra is a szabadban marad – elpusztul. Azonban ha megfelelő körülményeket biztosítunk neki, akkor jövő tavasszal is virágba borul.

Héjj Vivien/FMH

x

Habár a globális időjárás-változás miatt már kevésbé zordak a telek, a muskátli is azon növények egyike, melyek a szabadban nem képesek átvészelni a téli hónapokat. Bár könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó növényről beszélünk, ennek ellenére érdemes megpróbálkozni az átteleltetésével.

A muskátli fagypont alatti hőmérsékletet nem képes túlélni, ezért csak addig tartsuk a szabadban, amíg az éjszakai hőmérséklet 0 fok felett van! A növény tűréshatára 3–5 fok, a teleltetéséhez az 5–10 fok az ideális. Keressük meg azt a helyet, ahol a hőmérséklet ebben a tartományban mozog, ne legyen se hidegebb, se melegebb!

A virágok jellemzően télen megpihennek, jelen növény esetén sincs ez másként. Ilyenkor a növény nem növekszik és új hajtásokat sem hoz. Télre száraz és sötét helyet válasszunk neki! Ezen körülményeket legkönnyebben a garázsban, egy száraz pincében vagy egy fészerben tudjuk megteremteni.

Ebben az időszakban nem szükséges öntözni, sőt a nyirkos, párás levegőtől is óvnunk kell a muskátlit, ugyanis a nedvesség elrohaszthatja a gyökereket. Ebben az időszakban a fő célunk az, hogy a növény anyagcseréjét lelassítsuk, azaz ne kapjon fényt, meleget és vizet.

Teleltetés előtt metszésre nincs szükség, azonban az elszáradt levelektől és virágoktól érdemes megszabadítani a növényt. Továbbá bizonyosodjunk meg róla, hogy nincsenek a növényen kártevők és betegségre utaló jelek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában