volt borünnep és hálaadás is

2020.10.13. 07:00

Csak maguknak, de összejöttek, jót mulattak

Mondjuk úgy, félhivatalosan, de szombaton megtartották az adonyi szőlőhegyen az újborünnepet és a hálaadást. Ez régi hagyománya az adonyi Szent Orbán Borrendnek, most azonban nem a borrend volt a házigazda, hanem az adonyi gazdák önszerveződéssel tartották meg az ünnepet.

Agárdy Csaba

sdr

Az idő kedvezett az újbor kóstolásának, a sütésnek, főzésnek, tehát nem véletlen, hogy szinte minden présház gazdája levette a lakatot az ajtajáról, és vendégeket hívott, a zenében sem volt hiány, vagyis remek volt a hangulat. Lehetett is, hiszen az idei termésre nem panaszkodhatnak a gazdák, néhol azt mondják, hogy a mennyiség kisebb, mint egy éve, de a szőlők egészségesek voltak, és a mustfok is kiváló volt. A szüret nagy része már lement, a mustok a hordókban, sőt, már sok helyütt kész a bor. Már csak vörösborokra kell „várni”, a rozék, a fehérek már ihatóak.

Ezúttal is volt murcikirály- és murcikirálynő-választás az adonyi szőlőhegyen

Az újbor ünnepének és a hálaadásnak az egyik fénypontja a murci király és a murci királynő megválasztása volt. (A murciról érdemes tudni, hogy egy erjedésben lévő vagy félig kierjedt, tejszerű, kissé zavaros újbor. Szénsavas, meglehetősen édes ízű köztes folyadék a must és a bor között. Még nem esett át tisztítási folyamaton.) A király, illetve királynő választásának lényege: aki a murci alapján megállapítja, milyen bor is várható az adott palackból, az kapja a koronát – végeredmény lapzártánkig még nem született. A szervezők – mint minden évben – a Neichl pince tulajdonosai voltak.

A borbarátok ellátogattak a Szent Orbán-kápolnához Fotó: amatőr

Mivel nem hivatalos borrendi szervezés volt a szombati borünnep, ezúttal elmaradt a litánia, és elmaradtak a különböző kulturális események is.

Schmidt Attila, a Szent Orbán Borrend nagymestere elmondta, az idén a szőlőnek kimondottan kedvezett az időjárás, tízévente egyszer szokott ilyen lenni. A borász megemlítette, hogy november 14-én mindenképpen megtartják a Márton-napi újbormustrát, de a koronavírus-járvány miatt a libavacsora ezúttal elmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában