a net sötét oldala

2020.09.10. 19:00

Számítógép kamerája rögzített pikáns képeket? – Ne dőljön be a zsarolólevélnek!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet ismételt riasztást ad ki a Sextortion SPAM kampány keretein belül az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló hangvételű levelekkel kapcsolatban, azok számossága, valamint az érintett szervezetek és címzetti köre miatt.

duol.hu

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

Az elmúlt napokban ismételten megszaporodtak az olyan zsaroló hangvételű levelek, melyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket egyaránt megcéloznak. Az NBSZ NKI jelenlegi ismeretei szerint a Sextortion SPAM kampány mostani hullámát képező levelekre jellemző, hogy az üzenetek szövegezése – formázásbeli eltéréseket leszámítva – azonos, tört magyarsággal íródtak, tartalmuk szerint a címzett felnőtt tartalmú oldalakat látogatott, és a látogatása közben végzett tevékenységéről felvétel készült, melyet a zsaroló eljuttatja a címzett ismerőseinek, amennyiben nem fizeti ki a kért összegű váltságdíjat.

A leveleket a SPAM szűrök nem minden esetben blokkolják, ugyanakkor a kampány mostani hullámát alkotó levelek közös jellemzői, hogy az üzenetek tárgyában az „Üzleti ajánlat.” kifejezés szerepel, valamint a levelek törzsszövegében az „1BngF56cv7Cy8PwRf1tCdCMe84CiCmoWwm” Bitcoin számla száma is megtalálható.

Az NBSZ NKI javasolja a fenti indikátorok beállítását a SPAM szűrőben.

Kattintson a tájékoztatóra a nagyításhoz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában