2020.06.30. 20:00
Édes izgalmakat hozott az Év fagylaltja verseny elődöntője
Az eseményen Zala, Somogy, Baranya és Tolna megye legjobb versenyfagylaltjaival jelentek meg az alkotóik. A míves termékek közül a három legjobbat, a zsűri a régiós elődöntők egyik helyszínén, Dunaföldváron a Tóth cukrászdában kedden délben választotta ki.
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap
Dunaföldvár
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöksége a rendkívüli egészségügyi helyzet miatt rendhagyó módon, idén kétfordulós rendszerben szervezte meg az Év fagylaltja versenyt. A rangos, az előző években fesztiválszerű szakmai eseményt az öt régióbeli elődöntőből a legjobbak közé jutottak vetélkedése zárja Budapesten, a Zila Kávéház Krisztina Cukrászdájában július 7-én.
Fagyiverseny Dunaföldváron a Tóth Cukrászdában
A fagyicsodák és alkotóik
Egészen biztos, hogy a megjelenteken kívül is még egy sor kiváló cukrászdát találhatunk ebben a négy megyében, de az idei tavasz nem szakmai kihívásai valószínűleg csak a legjobbak és a legerősebbek számára tették lehetővé a versenyen való indulást.
Vadócz Jenő Balatongyörökről, a Promenád Kávéházból érkezett élete első fagylaltversenyére. Célja a tapasztalatszerzés volt. Erre az alkalomra egy eperboros málna sorbettel érkezett, ami a Mámoros málna elnevezést kapta.
Pálfi Attila Somogyországból, Balatonmáriafürdő rangos családi cukrászdájából, a Floridából a különböző szakmai versenyek állandó szereplője. Erre az alkalomra egy különleges szamócafagylaltot készítettek bodzavirággal és mentával, Szerelem gyümölcse néven. A másik termékük az Étcsokoládés feketeszeder sorbet nevet kapta.
Az ifjabbik Pálfi Attila Hévízről a Rózsakert fagyizót képviselte. Városában kilenc versenytársa is akad, így teljes komfortja lehetett a versenyen is. Gyümölcsös fagylaltja a Keresztúri mézes hárs, fekete ribizlivel nevet viseli. A másik a Karamellás pekándió, ami egy édes, krémes tejes fagylalt.
Somogyi Renáta és édesapja, József, a Bringatanya fagylaltozóból, Gyenesdiásról érkeztek. Büszkeségük egy áfonyás joghurtfagylalt, jelesül a Hargitai hamvaska, a másik egy várhatóan igazi nyári slágertermék lesz, a Zöldcitrom egy csipetnyi mentával, amely bio alapanyagok felhasználásával készült sorbet.
Wilheim Dávid Nagykanizsáról a Dacrema fagyizót képviselte. Egyik büszkesége a Szicília királynője fantázianevű pisztácia sorbet, illetve egy tökmagos fagylalt, ami a Dél-Balaton kincse nevet kapta.
Tóth Norbert hazai pályán mutatkozott be. Az egyik csodája a Mámoros fügés csoki, amelyben a mámort a vörösbor, a csokoládé és a füge biztosítja. A másik a Caffe gourmet, ami a kávékedvelők kedvence lehet.
Az értékelés
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöksége rangos és elkötelezett zsűrit állított erre a megmérettetésre is. Tagja Ambré Zoltán, Kiss Zoltán, Urbán Ildikó, Kiss Károlyné, elnöke Erdélyi Balázs volt.
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke az esemény zárásaként megköszönte a szíves vendéglátást, gratulált az alkotók teljesítményéhez, végül ismertette a továbbjutók névsorát.
– A zsűri három fagylalt továbbjuttatásáról pontozásos értékelés után döntött. Ezek a következők: a Mámoros málna Balatongyörökről a Promenád Kávéházból, a Zöldcitrom egy csipetnyi mentával a gyenesdiási Bringatanyáról, valamint a Mámoros fügés csoki Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása.