még bő két hetük van

2020.02.29. 13:00

Itt lenne az ideje a plakátok eltávolításának

Hivatalosan még bő két hetük van választáson induló jelölteknek és jelölő szervezeteknek, hogy eltávolítsák a kampányidőszakban közterületeken elhelyezett plakátjaikat. Ezek az idejétmúlt hirdetőfelületek mára funkciójukat veszítették, adott esetben zavarják a települések utcáin sétáló, utakon autózó polgárokat. Lapunkat is azért hívta fel az egyik olvasónk, hogy megkérdezze: „mikor szedik le végre a plakátokat?”

Körmendi Erzsébet

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Utánajártunk, mert Dunaújváros utcáin járva, de a környező településeken, a 6-os főúton közlekedve is láthatjuk, több helyen kint felejtették a február 16-án megtartott időközi országgyűlésiképviselő-választás jelöltjeit népszerűsítő plakátokat. Ezeket zömében villanyoszlopokra, óriás­plakát-felületekre helyezték ki.

A plakátokat határidőig el kell távolítaniuk a közterületekről. A 2013. évi ­XXXVI. törvény 144. paragrafusának 7. bekezdése értelmében „A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni.” Ami tehát a mostani időközi választást illeti, a plakátok (beleértve minden választási falragaszt, feliratot, szórólapot, vetített képet vagy emblémát mérettől és hordozóanyagtól függetlenül) eltávolítási határideje március 17. – ugyanis az a választástól számított 30. nap.

Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, a települési önkormányzatoknak kell eljárniuk a figyelmetlenekkel szemben. Vagy a határidő lejárta után az önkormányzatok

maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd a költségét kiszámlázhatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában