határidők és szabályok

2020.02.09. 07:00

Fontos határidők jönnek a horgászok számára

A horgászok, amint meglátják a napsütést, rögtön vágyat éreznek arra, hogy nekiinduljanak, és újra próbára tegyék magukat és felszerelésüket. A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület őket is emlékeztetné néhány határ­időre, betartandó szabályra.

Balla Tibor

Fotó: archív

A horgászegyesület vezetője, Somfai Rezső elmondta, hogy február 28-a a 2019-es fogási naplók összesítésének és leadásának határideje. Arra kéri a horgászokat, hogy a fogási napló leadását lehetőség szerint próbálják meg személyesen, nyitvatartási időben intézni az irodán, és semmiképpen ne dobják be a postaládába, mert ellenőrizni kell, hogy helyesen van-e kitöltve. Ez egyrészről az egyesületnek is segítség, hiszen elemzik ezeket, és ennek alapján tervezik meg az idei haltelepítést. Másrészt a MOHOSZ iránymutatása szerint a határidőn túl leadott, vagy hibásan kitöltött (nem összesített), vagy le nem adott fogási napló esetén is kiadhatják az Állami Horgászjegyet, ám ebben az esetben a jegy díja a mindenkori díj kétszerese, azaz a 3000 forintos állami jegy 6000 forintba kerül majd ebben az esetben.

Somfai Rezső elmondta, több mint száz horgász tárolja a csónakját a Horgásztanyán. A „tanyarend” úgy rendelkezik, hogy minden év február 15-ig ki kell egyenlíteni a tárgyévi bérleti díjat. Ez különösen fontos azért, mert várólista van ezekre a helyekre, és aki határidőre nem fizeti be a bérleti díjat, automatikusan lemond bérleti jogáról.

A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület horgászirodáján a hónap végéig várják a fogási naplókat
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az aktuális horgászrend megismerhető az egyesület honlapjáról, vagy az irodán, illetve a horgásztanyán kifüggesztett példányokból. Érdemes áttanulmányozni már csak azért is, mert lényeges változásokat tartalmaz a méretkorlátozásokkal kapcsolatban. Ennek megfelelően a kifogható ponty mérete 35–65 centiméter közötti, a süllő 40–75, a kősüllő 30, a csuka 50–75, az amur 40–80, a harcsa minimum 60 centis példánya fogható ki. Pontyból felnőtt engedéllyel 40 db, ifjúsági-, nyugdíjas- vagy gyermekengedéllyel 20 darab tartható meg egy év alatt. Ugyanez kősüllő esetében 25, illetve 10 darabra korlátozódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában