a dunaújvárosiak is tartanak a járványtól

2020.02.28. 07:00

Érezhető a koronavírus-hatás, pánikra viszont nincs semmi ok

Ahogy arra számítani lehetett, a 2019 decemberében, a kínai Vuhanban felbukkant új típusú koronavírus ­(COVID-19) Európában, a többi között a közeli Olaszországban is felütötte a fejét. A betegség nem ismer országhatárokat, de Magyarországon a legfrissebb adatok szerint sincs fertőzött.

Tóth Alexandra

Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) 2020. február 26-i adatai alapján Magyarországon senki nem küzd koronavírussal, ám két, jelenleg külföldön tartózkodó, karanténban lévő honfitársunk akár fertőzött is lehet. Ugyanakkor az ECDC arról is beszámolt, hogy Európából (Franciaország, Németország, Finnország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Nagy-Britannia és Belgium, Svájc, Horvátország, Ausztria) összesen 383 igazolt COVID-19 megbetegedésről érkezett jelentés.

Ahogy a vírus mind közelebb kerül Magyarországhoz, úgy a lakosság is egyre komolyabban veszi a fenyegetést. Érezhetően a dunaújvárosiakat is foglalkoztatja a kérdés, a helyi illetőségű Facebook-csoportokban gyakran diskurzus tárgya a koronoavírus-készültség.

 

Gyógyszer még nincs a vírusra, de a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés segíthet a megelőzésben
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A Vasmű úti Őspatika képviseletében Dobosné Ásványi Ildikó lapunknak elmondta, a gyógyszertárukban érezhető, hogy a helyiek is tartanak az esetleges megbetegedésektől. A szájmaszkok iránti kereslet már a koronavírus kínai megjelenése idején jelentősen megugrott: amíg normál esetben havonta csak pár darabot értékesítenek az eszközből, úgy a COVID-19 elterjedése óta ötvenesével viszik a maszkot, ami jelenleg is hiánycikk. Dolgoznak a folyamatos utánpótláson, ám a tendencia országos, így érthetően csappantak meg a készletek. Hozzátette, hogy a fertőtlenítő eszközöknek is nagy a keletjük. Szemléltetésként egy fertőtlenítő spray-t emelt ki, amiből egyik nap fél óra alatt 10 darabot adtak el.

Ami a személyi higiénét illeti, egy helyi drogériában dolgozó eladó hölgy azt mondta, kétségtelenül jóval több kézfertőtlenítőt adnak el a koronavírus miatt, mint előtte.

Tekintve, hogy a betegségnek még nincs ismert ellenszere, érthető, ha akár a hónapokkal későbbre tervezett külföldi nyaralások tekintetében is óvatosak az emberek. Tóth András, a dunaújvárosi Neckermann Partner Utazási Iroda vezetője tapasztalatai alapján azonban az eddigi foglalások értéke szinte fillérre pontosan megegyezik az előző évi statisztikával, az utazási kedv tehát még érezhetően nem csökkent. Egyelőre egyetlen utazást mondtak le náluk, teljesen érthető okokból: a megrendelők Olaszországba szerettek volna utazni.

A Fejér Megyei Kormányhivatal közleményében is az áll, az észak-olaszországi utazást tervezőknek a koronavírus terjedése miatt azt javasolják, hogy Lombardia, Veneto és Emilia-Romagna tartományokba csak halaszthatatlan ügyekben utazzanak, Olaszország más területeire tervezett látogatásaikat pedig csak alapos megfontolás és mérle­gelés után vállalják.

Több telefonszámon is érdeklődhet a magyar lakosság

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. A 06-80/277-455, illetve a 06-80/277-456 lakossági információs vonalak a hét minden napján 24 órában elérhetők lesznek. A telefonszámok mobil és vezetékes telefonról is egyaránt hívhatók. A telefonvonalakat az NNK működteti, és szakemberek adnak információt az új koronavírusról. A szolgáltatás célja a szakszerű, hatékony, időbeni reagálás biztosítása és elősegítése, a megelőzés érdekében. Fontos: az NNK arra kéri a lakosságot, hogy csak abban az esetben hívják a zöldszámokat, ha az NNK weboldalain nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre. Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs is. Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld. A fertőzés kapcsán bajbajutott magyarok számára Olaszországban két, 0–24-ben hívható számot aktiváltak: +39/348-800-8159 (római nagykövetség); +39/339-621-9517 (milánói főkonzulátus).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában