életmentő kollégista fiúk

2020.02.19. 11:00

Dicséretet és jutalmat kaptak

Több mint két hete számoltunk be arról a példaértékű, nem mindennapi esetről, amiben három kamasz fiú mutatta meg, mi is az az emberség.

Tóth Alexandra

Uszkai Géza elismerését fejezi ki, és jutalmat ad az idős bácsin segítő fi úknak Fotó: amatőr

Kelemen Róbert a Dunaferr, Csapóczi Róbert és Farkas Béla pedig a Hild iskola tanulói, mindhárman a Széchenyi kollégiumban laknak. Egy esős, hideg januári estén boltba menet lettek figyelmesek az erdősori ház lépcsőjénél magatehetetlenül fekvő alakra, aki mellett, nem mellesleg, mindenki más elment. A fiúk nem haboztak, amennyire lehetett, védték a 77 éves bácsit az esőtől, széltől, közben pedig értesítették feleségét is, és segítséget hívtak. Miután a szerencsétlenül járt idős úr biztonságba került, a srácok, mint akik jól végezték dolgukat, visszatértek a kollégiumba. Történetük sokakhoz eljutott, és abban egyetért mindenki, hogy példát lehet venni róluk.

Nem gondolja ezt másképp az ideiglenes otthonukul szolgáló kollégium személyzete sem. Uszkai Géza, a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium Tagintézményének vezetője lapunknak elmondta, a fiúk nemes tettükért dicséretben és tárgyi jutalomban részesültek, amelyet a tagintézmény-vezető mellett Kovács László és Lábadi Gabriella, a fiúk kollégiumi nevelőtanárai adtak át nekik.

Uszkai Géza hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés a kollégium számára, hogy ilyen rendkívüli fiatalembereknek adhat otthont, és hozzátette, az intézmény számára fontos, hogy olyan nevelésben részesítsék a lakóikat, amelynek köszönhetően később becsületes, példaértékű életet követő, önzetlen felnőtteké válnak.

Uszkai Géza elismerését fejezi ki, és jutalmat ad az idős bácsin segítő fiúknak
Fotó: amatőr

Uszkai Gézától megtudtuk azt is, a kollégium kialakításában is a fiatalok kényelmét, jólétét, biztonságát hivatott szolgálni. Jelenleg két teljes állású nevelőtanár dolgozik náluk, akik állhatatosan végzik munkájukat. A tagintézmény-vezető büszke arra, hogy kollégiumuk a város legjobbjai között szerepel. Az intézményben három szinten szállásolják el a diákokat, egy szoba három vagy négy férőhelyes. 2015 óta koedukált kollégiumként működnek, ám a lányok számára egy különálló, ellen­őrzött épületszárnyat biztosítanak. Az intézmény lehetőséget nyújt a sportra is, van náluk konditerem, valamint kül- és beltéri sportpálya, ami szükséges és indokolt is, hiszen létszámuk 97 százalékát aktívan sportoló fiatalok teszik ki. A kellemes kikapcsolódást pedig könyvtár, csocsó, biliárd és hangulatos közösségi helyiség biztosítja.

A Széchenyi kollégium több, határon túli diáknak is otthonul szolgál a diákéveik alatt, a többiek között például a két hősies Róbertnek is. Kelemen Róbert ugyanis Erdélyből, Csapóczi Róbert pedig Kárpátaljáról érkezett Dunaújvárosba tanulni, a harmadik életmentő, Farkas Béla pedig Kecskemétről költözött ide. A fiúk egyébként a világ legtermészetesebb dolgának tartották, hogy segítettek egy rászorulón. Jó lenne, ha mind így gondolkodnánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában