A JOGÁSZ VÁLASZOL

2019.11.09. 18:00

A végrehajtási eljárás lépései

A végrehajtási eljárás első lépése a végrehajtás elrendelése.

duol.hu

Fotó: pixabay

Az erről szóló bírósági határozat végrehajtható okirat formájában jön létre, amelyet a végrehajtást kérő kérelmére a bíróság állít ki, és amely a végrehajtást lefolytató szervhez (például végrehajtó, pénzintézet, az adós munkáltatója stb.) címzett felhívást tartalmaz a végrehajtási eljárás lefolytatására. Ha a végrehajtást kérő a kérelmét nem a megfelelő nyomtatványon terjesztette elő, illetőleg a nyomtatványt nem a kellő példányban nyújtotta be, vagy nem megfelelően töltötte ki, a bíróság a hiányt pótolja, vagy felhívja a végrehajtást kérőt a hiány pótlására, illetőleg a helyes eljárásra.

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

A bíróság csak akkor állíthat ki végrehajtható okiratot, ha a végrehajtandó határozat (okirat) kötelezést (marasztalást) tartalmaz, és jogerős vagy előzetesen végrehajtható, illetve a teljesítési határidő letelt. Tartásdíj és más hasonló, tartásra irányuló járadékszerű szolgáltatás behajtására a hat hónapnál régebbi részletekre csak akkor lehet végrehajtható okiratot kiállítani, ha a végrehajtást kérő valószínűsítette, hogy a hátralék az adós rosszhiszemű magatartására vezethető vissza, vagy annak érvényesítését alapos okból mulasztotta el. Végrehajtási lapot állít ki a bíróság polgári ügyben hozott marasztaló határozata, a büntetőügyben hozott határozatának a polgári jogi igénnyel kapcsolatos marasztalást tartalmazó rendelkezése, valamint a bíróság által jóváhagyott egyezség alapján. Minden ügyben rendszerint egy végrehajtási lapot kell kiállítani, kivéve, ha a követelés több végrehajtást kérőt illet meg, vagy a végrehajtást több adós ellen kell foganatosítani. Ha a végrehajtási kérelem alaptalan, a bíróság a végrehajtási lap kiállítását végzéssel megtagadhatja, ezt a végzést a végrehajtást kérő megfellebbezheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában