retrográd

2019.02.10. 10:30

1953. február – filmhíradóban a városunk

Sztálinváros ragyogó történetének döntő jelentőségű esztendejét jegyzi a krónikás, 1953-ban megkezdi működését, büszkeségünk a Sztálin Vasmű. – Hangzik a filmhíradó büszke tudósítása.

duol.hu

Fotó: fortepan

Ma még vonatok szállítják a dolgozók ezreit a környékről a hatalmas építkezésekhez, de szünet nélkül épülnek a korszerű lakások, ahol majd Sztálinváros dolgozói végleges otthont kapnak. Sok ötletes, új módszer gyorsítja meg a lakásépítés ütemét.

Bertók Imre és brigádja heti 175 %-os átlagteljesítménnyel harcol az április 4-i munkaverseny sikeréért.

Döntő feladat, hogy az Acélkombinát részlegei a kokszoló, az erőmű, a kohó és a Martin, még ebben az esztendőben megkezdje a termelést.Az erőmű pompás épülete már készen várja az egyes kazánegységeket, hogy energiát szolgáltasson az óriáskohónak. Az előregyártott acélgyűrűket vonatra szerelt daru szállítja az épülő kohóhoz. Cseri László kiváló munkájával járul hozzá, hogy augusztus 20-án nyersvasat csapoljon az óriáskohó.Vessünk egy pillantást a kokszoló legérdekesebb építkezésére. Ez lesz a földalatti osztályozó, amit betonozás után 16 méter mélyre süllyesztenek a föld alá. Ennél az építkezésnél szinte vaserdőben dolgozik az Oszlán brigád.

Háromévi hősies munka után 1953-ban megkezdi a termelést a Sztálin Vasmű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában