Az új borért adtak hálát a gazdák

2018.10.08. 15:00

Áldott délután volt szombaton az adonyi Szőlőhegy kápolnadombján

Gondos borosgazdák tartották meg az „Újbor Ünnepe és a Hálaadás” szertartását Adonyban a Szőlő hegyen, az elmúlt szombaton délután.

Balogh Tamás

Az évente ismétlődő esemény életre hívója a Duna-Menti Szent Orbán Borrend Adony, ezúttal is méltósággal tartotta kezében az ünnepi eseményt.

A program hivatalos része a Szent Orbán kápolnánál a Bodai Márton, a kistérség plébánosa által bemutatott hálaadó litániával kezdődött. A rövid szertartást az ősz terményeinek megáldásával zárta. A hagyománynak megfelelően ebből mindenki vehetett egy kis kóstolót, akár egy pár szem morzsolt kukoricát, hogy azt a saját présházába, vagy pincéjébe vihesse.

A résztvevők kóstolót vettek a megáldott gyümölcsből Fotó: Balogh Tamás

A délután második fontos eseményén Schmidt Attila a Borrend Nagymestere vette át a szót. Elsőként október 6-ra, a nemzeti gyásznapra, a tizenhárom aradi tábornok vértanúságára emlékeztetett. A folytatásban már a szőlő és bortermelők, valamint a Rendjük örömteli híreiről beszélt, és a délután kellemes eseményeit harangozta be.

A hagyományos ünnepi percekben Menyhárt Ferenc egy méltatás után adta át a feleségével, Zsíros Máriával alapított Szent Orbán Vándordíjat Majer Béla, helyi szőlészborásznak, akinek a kiváló itala, a legmagasabb pontszámot érte el a kistérségi borversenyen. A kellemes programot a Kákics zenekar jó hangulatú koncertje zárta. Műsorukban a magyar népzenei feldolgozások mellett, a hely szelleméhez illően, veretes bordalokat is előadtak.

Végül az odaérkező vendégek nehéz döntés elé kerültek: a híres adonyi vendégvárók ajánlatait követve, vajon melyik pincészet invitálását válasszák!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában