Magyar–montenegrói

2023.11.18. 17:59

Rossi: az ünnep győzelemmel lenne igazán szép

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint fontos a magyar labdarúgó-válogatott számára, hogy vasárnap Montenegró ellen az utolsó selejtezőmérkőzésen győzelemmel ünnepelje meg a csütörtöki kijutását az Európa-bajnokságra. Miodrag Radulovic, a vasárnap Budapesten játszó montenegrói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya gratulált a magyar csapatnak a kijutáshoz.

MW

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

"Az Eb-részvétel kiharcolása ugyan felszabadulttá teszi az embert, de ahogy a barátságos meccsek előtt is mondom, amikor válogatott mezt magukra öltik a játékosok, akkor nincs tét nélküli találkozó. 

Ráadásul telt ház előtt lépünk pályára, a szurkolók szeretnék megünnepelni a kijutást, ez pedig győzelemmel lenne igazán szép"

 – jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján a magyar állampolgársággal rendelkező olasz szakvezető.

A magyar labdarúgó-válogatott edzése a másnapi, Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a telki edzőközpontban 2023. november 18-án
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Az 59 éves tréner az MTI érdeklődésére arról is beszélt, hogy az összecsapás ráadásul nem is tét nélküli, mivel a nemzeti együttesnek jól jönne, ha csoportelsőként végezne, mert akkor december 2-án a második kalapból várná a hamburgi sorsolást.

Ezek mind olyan számok, amelyek miatt a srácok munkáját el kell ismerni. Ezt megtettem én is feléjük

 – mondta a 11 mérkőzés óta tartó veretlenség kapcsán Rossi, akinek csapata 1976 után produkálhat olyan naptári évet, melynek során nem kap ki. 

Az előző két meccsen kicsit döcögősebben mentek a dolgok, de szerencsére a végére minden kiegyenesedett. Azt viszont érdemes megemlíteni, hogy minden egyes meccs meghatározhatja a jövőnket. Például ha két napja a 97. percben nem egyenlítünk és így veszítettünk volna Bulgáriában, majd vasárnap Montenegró ellen is, akkor az teljesen átírta volna a selejtezőcsoport értelmezését és a csapat eredményességét is.

Rossi kifejtette, ünnepre számítanak, mert elérték a célkitűzésüket. Úgy vélte, megható lesz számára a meccs, mert ilyen helyzet nem minden nap adódik. 

Hozzátette, arra készülnek, hogy méltóképpen zárják le a sorozatot a pályán, a Puskás Arénában oda kell tenniük magukat, hogy megtartsák a szurkolóikat és megőrizzék a válogatottat körülvevő hangulatot, melynek nagy szerepe van a sikerekben.

 Hangsúlyozta, "ezt a légkört a lehető legtovább fent kell tartani".

Ennek és a következő nemzedéknek a leghatásosabb üzenet az lenne, ha Magyarország vb-re is kijutna, amire legutóbb 1986-ban volt példa. Ez a legfőbb célunk, amivel végérvényesen végbemenne a rendszerváltás a magyar futballban, de ettől még messze vagyunk" - mondta a jövőt illetően Rossi, egyúttal gratulált Csányi Sándornak, a magyar szövetség elnökének, hogy regnálása alatt a válogatott immár sorozatban harmadszor jutott ki a kontinensviadalra. "Köszönöm neki a bizalmat, voltak olyan pillanatok, amikor ez a bizalom meginoghatott volna. A szövetség sokat tesz az új generáció bevonásáért, rengeteg gyerek van a lelátókon, akik a jövő bajnokai lehetnek.

Rossi elárulta, legalább három változás lesz a szófiai kezdőcsapathoz képest. 

A kezdőből kikerülők egyike a kiállított Kerkez Milos, rajta kívül további két-három cserén gondolkodik. Ezt azzal indokolta, hogy Montenegró ellen máshogy kell játszani és más karakterekre van szükség, mint Bulgária ellen.

A játékosok részéről a 21 éves Balogh Botond felidézte, hogy a lefújás után már a pályán előtörtek az érzelmek, utána az öltözőben és a repülőúton is folytatták az ünneplést, de péntektől kizárólag a vasárnapi mérkőzésre összpontosítottak.

BALOGH Botond
Balogh Botond válogatott játékos a magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján a másnapi, Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a telki edzőközpontban 2023. november 18-án
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Montenegrónak még van esélye a kijutásra, így biztosan nagyon keményen beleáll a meccsbe. Agresszív, harcos csapat, amely kevés területet ad az ellenfélnek

– mondta a Parma egyszeres válogatott védője, aki saját bevallása szerint folyamatosan azon dolgozik, hogy olasz klubcsapatában minél többet futballozzon, így készen álljon majd, amikor Rossitól esetleg lehetőséget kap a nemzeti együttesben is.

A holland Danny Makkelie sípjelére a Puskás Arénában vasárnap 15 órakor kezdődik a magyar-montenegrói mérkőzés, melyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetít. A nemzeti együttes döntetlennel bebiztosítaná a csoportelsőségét, mellyel december 2-án a második kalapból várhatná a hamburgi sorsolást.

A magyar labdarúgó-válogatott várható kezdőcsapata az MTI szerint:
Dibusz - Botka, Lang, Szalai A. - Nego, Nagy Á., Styles, Nagy Zs. - Kalmár, Szoboszlai - Gazdag

A vendégek kapitánya gratulált a magyarok kijutásához

Miodrag Radulovic, a vasárnap Budapesten játszó montenegrói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya gratulált a magyar csapatnak, hogy kijutott az Európa-bajnokságra.

Először is szeretnék gratulálni a magyaroknak az Eb-részvételhez. Megérdemelték, mert egyedüliként veretlenek a csoportban

 – kezdte szombati sajtótájékoztatóját az 56 éves tréner.

Radulovic szerint nemcsak a minimális kijutási esély miatt fontos számukra a magyarok elleni találkozó, hanem hogy jó szájízzel zárják le a sorozatot, ugyanis Eb-résztvevő csapat legyőzésével bizonyíthatnák maguknak, hogy nekik is helyük lehetne a kontinensviadalon. 

A harmadik helyen álló Montenegró csak úgy juthat ki az Eb-re, ha nyer az éllovas magyarok ellen, a csoport másik összecsapásán pedig a második szerbek hazai pályán kikapnak a nyeretlenül sereghajtó bolgároktól.

Az Eb-selejtezők során javuló formát mutatunk. Legutóbbi öt meccsünkből hármat megnyertünk, és minden alkalommal legalább két gólt szereztünk

 – szögezte le Radulovic, aki szerint együttese jobb képet mutatott annál, mint ahány pontja van a selejtezőcsoportban, ezért mindenképpen büszke az eddigi teljesítményre, mert játékosai méltóképpen képviselték országukat.

Miodrag Radulovic szövetségi kapitány a montenegrói labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján a másnapi, Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában 2023. november 18-án
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

A szakember azt nem árulta el, hogy három- vagy négyvédős rendszert alkalmaz majd, de azt igen, hogy két támadót küld pályára.

Mi felkészültünk, és nyernünk kell, hogy legyen esélyünk. Az első lépést megtettük Litvánia legyőzésével, de azzal vagyok különösen elégedett, ahogy megtettük. Most jön a második lépés, ugyanolyan hozzáállást várok a játékosoktól, mint csütörtökön

 – mondta Radulovic arra utalva, hogy két napja 2-0-ra verték a balti csapatot.

A futballisták részéről Stefan Savic azt hangsúlyozta, amíg van esély, addig reménykedni kell. Szerinte ha már nem lenne esélyük a kijutásra, akkor is ugyanolyan elszántsággal vetnék magukat a küzdelembe, mert a válogatottat és az országot képviselni felelősség.

Kétélű, hogy a magyarok már Eb-résztvevők. Akár az is lehet, jobban játszanak majd, tekintve, hogy nincs rajtuk teher. Ami fontos, hogy mi tegyük meg azt, ami rajtunk múlik, még ha az esélyünk minimális is az Eb-re

 – mondta az Atlético Madrid belső védője, aki kiemelte, ha Bulgária nem kapott volna gólt az utolsó pillanatban a magyaroktól, akkor Montenegrónak most saját kezében lenne a sorsa, hogy kijusson az Eb-re. 

A történtekre pozitív reakciója volt a csapatnak, ami megmutatkozott Litvánia ellen. Most is a lehető legjobban akarunk teljesíteni, de nehéz lesz hazai pályán a magyarokkal játszani

– mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában