Női kosárlabda Eb

2023.06.24. 20:07

Vereség a spanyoloktól, a bronzért küzdhet a magyar válogatott

A magyar női kosárlabda-válogatott remekül helyt állva kikapott a spanyol csapattól az Európa-bajnokság szombati elődöntőjében, Ljubljanában, így vasárnap a bronzéremért küzdhet – írja az MTI.

MW

Lelik Réka (j) és a spanyol Laura Gil a női kosárlabda Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzésen a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Eredmény, elődöntő: Spanyolország–Magyarország 69-60 (18-14, 20-14, 12-18, 19-14)

pontszerzők: Torrens 27, Cazorla 16, Ginzo 10, Carrera 8, Gil 6, Dominguez 2, illetve Studer 13, Goree 12, Kányási 7, Kiss 7, Dubei 4, Varga 4, Lelik 4, Határ 4, Aho 3, Horváth 2

Székely Norbert szövetségi kapitány együttese igazi hőstettet hajtott végre csütörtökön Ljubljanában, mivel óriási csatában, a csapatkapitány Dubei Debórának három másodperccel a vége előtt dobott győztes kosarával 62-61-re megverte a cseheket. A válogatott ezzel bejutott története hetedik Eb-elődöntőjébe – 1997 óta az elsőbe –, ugyanakkor a statisztika nem Kiss Virágék mellett szólt, ugyanis az eddigi hat mérkőzésből csak egyet sikerült megnyerni – még 1956-ban. A 2016-ban olimpiai, 2014-ben pedig világbajnoki ezüstérmes spanyolok ugyanakkor már a tizedik Eb-elődöntőjükre készültek, s eddig négyszer állhattak fel a dobogó tetejére. Soraikban olyan legendák kaptak helyet Szlovéniában, mint Silvia Dominguez vagy Alba Torrens, akik már a 2009-es kontinenstornán is szerepeltek.

A magyar és a spanyol együttes 1976 óta tízszer csapott össze kontinenstornán, ebből az első hatot a magyarok nyerték, az utóbbi négyet pedig az ellenfél. Bizakodásra adhatott ugyanakkor okot a válogatottnak, hogy a hónap elején felkészülési mérkőzésen 77-65-re verte riválisát Sopronban.

A Stozice Arenában mintegy 800-an gyűltek össze a meccsre, közülük 300-an már a kezdés előtt fél órával vidáman skandálták, hogy „mi vagyunk a legnagyobbak”. A csarnok személyzete valamivel visszafogottabban készült az elődöntőkre, az egész épületben mindössze két büfé nyitott ki, és a szuvenírpultnál sem kellett sorban állni.

A bemutatásnál különböző színekben megvilágított füstfelhők és fel-felcsapó lángnyelvek fokozták a hangulatot az elsötétített arénában, a parketten pedig néhány perccel később a 33 éves Torrens triplája és két büntetője. A honosított Goree Cyesha hamarosan kiegyenlített, ám Torrens nem lassított, ő szerezte az ellenfél első tíz pontját. A Székely-csapat talán a torna legkeményebb védekezésével szembesült, de maga is gondoskodott róla pár alkalommal, hogy lejárjon a spanyolok támadóideje. A nyitónegyed 18-14 lett „oda”, ez pedig nem volt jó előjel: az elmúlt 14 Eb-elődöntőből ugyanis 13-szor az a gárda nyert, amelyik vezetett az első szakasz végén.

Horváth Bernadett szerzett pimasz duplát–- bedobásnál az ellenfél hátára dobta a labdát, majd onnan a gyűrűbe –, a negyedik Eb-jén szereplő Határ Bernadett viszont küszködött a tavaly műtött térdével. A Sopron Basket 208 centis centere fájdalmában az öltözőbejáratig sétált, de nem kért ápolást, és fogát összeszorítva visszatért. Az ellenfél 16 pontra meglépett (20-36), Torrens beszórta 16. pontját, Goree pedig ötödik Eb-meccsén is elérte a tíz pontot. A nagyszünetben Studer Ágnes utolsó másodperces hármasával 38-28 volt az állás, ami a statisztikák szerint ugyancsak rossz ómen volt: a spanyolok ugyanis az elmúlt 43 (!) Eb-meccsükből egyszer sem kaptak ki, amikor a félidőben legalább tíz ponttal vezettek. Emellett az eddigi 13 alkalomból még egyetlen csapat sem fordított meg a félidei „mínusz tízről” Eb-elődöntőt.

A magyar csapat a női kosárlabda Európa-bajnokság elődöntőjében játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzés előtt a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 24-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Térfélcsere után 6-0-lal kezdtek a spanyolok, de a magyar együttes hét pontra feljött (39-46), Studer ekkor 11 pontnál, míg a hatszoros Euroliga-bajnok Torrens 22 pontnál tartott. Az ellenfél egy időre megzavarodott attól, hogy nem tudja lerázni Dubeiéket, teljesen nyílt lett a csata és az utolsó szakasz 46-50-ről indult.

A spanyol előny a magyar tábor tombolása közepette három pontra olvadt (48-51), de jött az ötödik – egyéni Eb-rekordot jelentő – Torrens-tripla, csakhogy Kiss Virág is betalált távolról (53-56). A vezetést azonban sehogy sem sikerült átvenni, részben a 19 eladott labda miatt, az utolsó perc 57-63-ról kezdődött. Ebben Miguel Mendez csapata már nem engedte közelebb a Székely-együttest, amely hetedik Eb-elődöntőjéből a hatodikat is elvesztette.

A már biztosan olimpiai selejtezőbe jutott magyarok a vasárnap 17 órakor rajtoló bronzmérkőzésen Franciaország csapatával találkoznak.

Eredmény, elődöntő:
Belgium–Franciaország 67-63 (18-8, 26-22, 10-16, 13-17)

korábban:
Spanyolország–MAGYARORSZÁG 69-60 (18-14, 20-14, 12-18, 19-14)

az olimpiai selejtezőért:
Németország–Csehország 71-69 (18-15, 11-18, 13-16, 21-14, 8-6) – hosszabbítás után
Szerbia–Montenegró 63-58 (19-16, 19-15, 15-12, 10-15)

„Ez a teljesítmény egy lépcsőfok előre”

Székely Norbert szövetségi kapitány szerint az elvesztett elődöntő ellenére szintet lépett a magyar női kosárlabda-válogatott a ljubljanai Európa-bajnokságon.

A szakvezető azzal kezdte nyilatkozatát az MTI-nek, hogy

ezután a vereség után nincs miért szégyenkezniük.

„Amikor hat éve elkezdtük ezt a projektet, ha valaki azt mondta volna nekem, hogy másfél év alatt hatszor játszunk a spanyolokkal, és a legnagyobb különbség tíz pont körül alakul, akkor megmosolyogtam volna az illetőt. Már a spanyolokkal is jó meccseket játszunk, közel vagyunk hozzájuk, de ezt a lépcsőt most még nem tudtuk megugrani. A jobb csapat jutott be a döntőbe, mi pedig a határunk környékén vagy kicsit afölött játszottunk. Az ellenfél rendkívül agresszív védekezést választott, amellyel szemben voltak megingásaink, de hát amikor a magyarok legutóbb Eb-elődöntőt vívtak, ezek a lányok még meg sem születtek.”

A kapitány közölte, büszke arra, hogy csapata a hibák ellenére sem játszott rosszul.

„Ez a teljesítmény megint egy lépcsőfok volt előre. Voltak periódusok, amikor a spanyolok futottak utánunk, a második félidő elején 8-12 percig volt egy nagyon jó időszakunk, amikor szerintem megremegett a spanyolok keze. Persze a miénk is, de ez a hibák játéka, aki kevesebbet ront, az nyer. Alba Torrens klasszisa és az agresszív védekezés volt a siker kulcsa az ellenfél számára” – összegzett Székely Norbert, hozzátéve, még nem tudják megközelíteni a rendkívül rutinos spanyolokat, de ennek az elődöntőnek további épülést kell eredményeznie.

Kiss Virág az emelte ki, hogy hatalmas hátrányból küzdötte vissza magát a csapat, és kis híján fordítani is tudott.

„Az lett a vesztünk, hogy sok labdát adtunk el, és kicsit elkezdtünk kapkodni. Ez most nagyon fáj, mert közel voltunk ahhoz, hogy kimaxoljuk ezt a csodát, de ha valaki azt mondta volna nekünk az Eb előtt, hogy a bronzért fogunk játszani, azt aláírtuk volna. Nincs idő szomorkodni, menni kell tovább, és meg kell szerezni a harmadik helyet" – fejtette ki a török Mersin centere. „Még nincs rutinunk ilyen meccseken, de most megalapoztuk azt, hogy lesz beleszólásunk az érmekbe a következő Eb-ken. Még mindig nagyon fiatalok vagyunk, és rengeteg van bennünk.”

Studer Ágnes úgy vélekedett, nem volt meg az az extra teljesítmény a csapatban, hogy tetemes hátrányból fordítani tudjon.

Torrens nagyszerűen játszott, mi viszont végig küzdöttünk, és sosem adtuk fel. Holnap is ugyanígy fogunk küzdeni a bronzéremért

– tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában