Kerékpár

2020.02.03. 11:18

Ilyen jól még soha nem állt a magyar országúti kerékpársport

„Ennyi versenyzőnk még sosem volt magas szintű külföldi csapatban” – mondta Dér Zsolt szövetségi kapitány.

A magyar országúti kerékpársport még soha nem állt ilyen jól Dér Zsolt szövetségi kapitány szerint.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában emlékeztetett rá:

a topversenyzők különböző országok csapataiban szerepelnek, két-két magyar teker World Tour, prokontinentális és kontinentális sorban.

Ilyen jól még soha nem álltunk, ennyi versenyzőnk még sosem volt magas szintű külföldi csapatban fogalmazott.

Az elmúlt nyolc évben egyetlen magyar sem tekert a legmagasabb szinten legutóbb Szeghalmi Bálint, 2011-ben a Lampre színeiben versenyzett a legjobbak között , idén viszont Valter Attila a CCC, míg Peák Barnabás a Mitchelton-Scott versenyzője.

Peák kézsérülése miatt a felkészülése egy részét kihagyni kényszerült, így a szezonkezdése is csúszik kicsit.

Ő a Tour de Hongrie-n fogja képviselni az ausztrál csapatot, amelynél első számú ember lehet

mutatott rá Dér. Az ötnapos magyar körversenyre május 13. és 17. között kerül sor.

Valtert viszont elkerülték a sérülések az elmúlt idényben, melyben szakaszgyőzelmet aratott a fiatalok Tour de France-ának tartott Tour de l'Aveniren. Mint mondta, a magyar kerékpársport ennek a viadalnak is köszönhetően felkerült a sportág nemzetközi térképére, és Valter pályafutásában is mérföldkőnek tekinthető a siker.

Elégedettek vele a CCC nagycsapatánál, és mi is bizakodóak vagyunk, hogy ott fog állni a budapesti Nagy Rajtnál„

utalt Dér Zsolt arra, hogy a Giro első három szakaszát május 9. és 11. között Magyarországon rendezik. Mostanáig egyedüli magyarként az időfutamban világbajnoki ezüst- és bronzérmes Bodrogi László állhatott rajthoz háromhetes körversenyen, méghozzá hét alkalommal. A Tour de France-on 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben indult, első évében harmadik lett az egyik időfutamon. A Vuelta a Espanán 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben, míg a Giro d'Italián 2007-ben szerepelt.

Valter mellett még egy magyar kerékpárosnak van esélye arra, hogy érintett legyen a Grande Partenzán: az elmúlt idényben a Pannon Cycling Teamben versenyző Pelikán János frissen igazolt a Girón szabadkártyás és a Tour de Hongrie mezőnyében is szereplő Androni Giocattoli-Sidermechez. Dér Zsolt kiemelte: az utolsó pillanatban került az olasz prokontinentális csapathoz Pelikán, aki tud talpalni és sokat vezetni, mivel jó időfutammenő.

Illik az Androni stílusába, mivel a prokontinentális csapatok szeretnek azzal szerepelni a tv-ben, hogy sokat vannak szökésben, ezáltal reklámidőt biztosítanak a szponzoroknak. Ezt a szerepet ő jól be tudja tölteni, ha addig jó kondíciót mutat és nem jön közbe betegség, őt is beválaszthatják a keretbe. Ez óriási pozitívum a magyar kerékpársportnak

fejtette ki. Hozzáfűzte ugyanakkor: mivel a csapat már elkezdte a szezont, így nem lesz egyszerű dolga Pelikánnak.

Ugyancsak prokontinentális csapatban szerepel Kusztor Péter: az amerikai Novo Nordisk amelynek valamennyi versenyzője cukorbeteg a Tour de Hongrie-n áll rajthoz.

Várhatóan ő lesz az első számú versenyzőjük, itthon mutathatja meg magát a nagycsapatok között

jelentette ki Dér Zsolt.

Alberto Contador csapatában, a kontinentális szintű Kometa-Xstrában két magyar szerepel: Dina Márton és Fetter Erik. Dér kifejtette, mindketten elégedettek a spanyol csapat stábjával, minden profi szinten működik, odafigyelnek az edzéstervekre, regenerálódásra, étrendre, hidratálásra és vitaminokra. Saját tapasztalatai alapján a szakvezető hangsúlyozta: más kontinentális csapatok nem működnek ennyire színvonalasan.

Elárulta:

tartja a kapcsolatot a fiatalokkal, követi teljesítményüket, és kommunikál a csapat sportügyekkel foglalkozó vezetőjével, a kétszeres Giro-győztes olasz Ivan Bassóval.

Mint mondta, Dina csúcsformáját a májusi Tour de Hongrie-ra időzítik. A verseny kapcsán úgy fogalmazott: aki jó eredményt ér el a színvonalas, World Tour-csapatokat felvonultató mezőnyben, az rögtön bizonyít, nem kell magyaráznia a teljesítményét. Itt újabb ajtót lehet megnyitni még magasabb szintű csapatok felé.

A friss igazolás Fetterre főleg a szezon második felében számítanak, amikor már egy harmadik magyar is teker majd a csapatnál Karl Ádám személyében.

Dér Zsolt leszögezte: az idény legfontosabb versenye egyértelműen az olimpia, emellett még a világbajnokság és az Európa-bajnokság kap kiemelt szerepet a válogatott szempontjából. A tokiói ötkarikás játékokra egy magyar kvóta van országúti kerékpárban, a szövetségi kapitány májusban öttagú keretből Valter, Dina, Peák, Pelikán és Kusztor tesz majd javaslatot az induló személyére.

Rámutatott:

a magyar versenyzőnek nehéz lesz megmutatniuk magukat, hiszen az olimpián a legjobbak indulnak, őrült hőség, nehéz és hegyes pálya vár a kerékpárosokra, ráadásul a vb-khez viszonyítva kisebb létszámú csapatok miatt kiszámíthatatlanabb lesz a vetélkedés.

A szezon előrehaladtával, a nemzetközi mezőnyhöz viszonyított teljesítményüket látva lehet majd célkitűzéseket megfogalmazni.

A kijelölésnél figyelembe veszik, ki mennyi pontot gyűjtött a kvalifikációhoz, illetve a formát, valamint a pálya adottságait, amelyek a hegyimenőknek Valternek és Dinának jobban kedvezhetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában