Zenei utazás

2023.10.30. 09:30

Bartók nyomában: dramatizált dokumentumfilm készül a világhírű magyar komponistáról

Dramatizált dokumentumfilm készül Bartók Béláról Bartók nyomában címmel Kázsmér Kálmán rendezésében – tájékoztatták az alkotók az MTI-t.

MW

A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla szobra a budapesti Bartók Emlékház előtt

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Közleményükben kiemelik, hogy

a film egy török fiú és egy magyar népdalénekes lány valós szerelmi történetének bemutatásával Bartók Béla 1936-os törökországi gyűjtőútját járja végig Sipos János zenei szakértő narrációjában.

Bartók két nappal A kékszakállú herceg vára budapesti felújítása után indult Törökországba. Mint írták, Rásonyi László ankarai egyetemi tanár kezdeményezésére a Halkevi (Népház) hármas céllal hívta meg: koncertezni, előadást és népdalgyűjtési „bemutatót” tartani.

Kázsmér Kálmán filmalkotásában két szálon futnak az események: dokumentarista tényfeltárás Sipos János zenei szakértő, turkológus vezetésével látható, a szerelmi szál pedig egyben zenei utazás – áll a közleményben, amely kitér arra is, hogy dramatizált dokumentumfilm szereplői Török Tilla magyar népdalénekes és török párja, Erdincs.

Kázsmér Kálmán Bartókot a korabeli film- és fényképfelvételek mellett színészi alakítással is megjeleníti, a film archaizált játékjeleneteiben a világhírű zeneszerzőt Porogi Ádám, a Radnóti Színház színművésze formálja meg. A dokumentumfilm Fazekas István Jókai-díjas drámaíró forgatókönyve alapján készül.

A dokumentumfilm gyártását a Nemzeti Filmintézet támogatta, a film gyártója a Wolframe Kft., producere Farkas Csaba, dramaturgja Major Eszter Anna. A dramatizált dokumentumfilm forgatása a nyár végén kezdődött, és jövő szeptemberben lesz látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!