Eucharisztikus Kongresszus

2021.09.03. 17:38

Megnyílt a XV. Ars Sacra Fesztivál

Megkezdődött a XV. Ars Sacra Fesztivál, amely idén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódik; a szeptember 4-től 12-ig tartó rendezvénysorozaton országszerte rendeznek koncerteket, lesznek filmvetítések, beszélgetések, családi és szerzetesi programok.

Budapest, 2021. szeptember 3. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége köszöntõt mond a XV. Ars Sacra Fesztivál megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2021. szeptember 3-án. A fesztivál idén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódik; a szeptember 4-tõl 12-ig tartó rendezvénysorozaton országszerte rendeznek koncerteket, lesznek filmvetítések, beszélgetések, családi és szerzetesi programok. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Életünk belső valóságai csak akkor találják meg a helyüket, ha az egész világmindenségnek az alkotóhoz fűződő kapcsolata is valamiképpen megjelenik bennük – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a rendezvény egyházi fővédnöke, aki a Magyar Nemzeti Múzeumban megnyitotta a fesztivált.

Mint hangsúlyozta, az idei év különleges, mert számos kiállítás foglalkozik Magyarországon a művészetek és az eucharisztika kapcsolatával, másrészt az igazi nemes művészet szavak nélkül tanítja, építi az embert, képes erősíteni és vigasztalni.

– Az értelmező tevékenységben van a mai művészet fogalmának a kapcsolata a szent valósággal, hiszen az ember és a világ létének, nagy tényeinek értelmezése abban áll, hogy feltárjuk a közöttük lévő viszonyokat – jelentette ki Erdő Péter. Hozzáfűzte: az újkori meghatározás szerint míg a mesterségek csupán a hasznosság követelményének felelnek meg, a művészetek képesek gyönyörűséget kelteni.

Herczegh Anita és Erdõ Péter bíboros a megnyitón
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a rendezvény világi fővédnöke köszöntőjében kiemelte: az Ars Sacra Fesztivál immár tizenöt éve tárja a jóság, a szépség és az igazság Istentől eredő értékeit a látogató elé.

– A száz éve született költő, Pilinszky János jól ismerte a titkot, ami az Ars Sacra Fesztivált is élteti: a szakrális művészet titokzatos elvét, amely átlépve a tér és az idő korlátait, az ég felé mutat – mondta Herczegh Anita.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy az általa vezetett intézmény két kiállítással, a pálosokat, valamint a premontrei rendet bemutató tárlattal illeszkedik az eucharisztikus kongresszushoz.

– A következő hetekben beszélgetésekkel, tárlatvezetésekkel szeretnénk kapcsolódni az Ars Sacra Fesztiválhoz. Bízom benne, hogy a következő években is hasonló, a magyar keresztény kultúrát mélyen feltáró, értékes és izgalmas kiállításokat fogunk megvalósítani. Tervezzük például, hogy kapcsolódni fogunk az Esztergomi Vármúzeum fejlesztéséhez – jegyezte meg L. Simon László.

A főigazgató beszámolt arról, hogy jövő tavasztól a Várkert Bazár téli palotájában időszaki kiállításokat rendeznek és arra is kitért, hogy az intézmény pálos kiállítását Székelyföldre, Marosvásárhelyre és Székelyudvarhelyre is elviszik.

Az idei Ars Sacra Fesztivál kiemelt helyszíne a Szent István-bazilika előtti szabadtéri színpad,

ahol egész héten zenei programokkal, beszélgetésekkel készülnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. Fellép Sebestyén Márta, a Kaláka Együttes, a 4Akkord Show Kórus, Petrás Mária, Agócs Gergely. A templomi koncertsorozatban Fassang László, Bogányi Gergely, a Szent Efrém Férfikar és a Központi Református Kórus hallható. Szeptember 11-én Margitszigeti Víztoronynál egész napos családi programot rendeznek, ugyanott mutatják be a Szent István, Rex Hungarorum című zenés bábdarabot.

Pilinszky János születésének 100. évfordulóján kiemelt figyelmet szentelnek a költő életművének, szeptember 4-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban Tolvaly Ferenc dokumentumfilmjét mutatják be, a Dominikánus udvarban gyertyafényes vesperás lesz. A vidéki települések közül kiemelkedik Eger, ahol szeptember 6. és 12. között az Eszterházy Károly Egyetem a fő helyszín.

Borítókép: Herczegh Anita köszöntőt mond a XV. Ars Sacra Fesztivál megnyitóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!