Komolyzene

2021.09.23. 14:05

Indul a Pannon Filharmonikusok bérletsorozata a Müpában

A Peer Gynt titka című koncerttel indul a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) öt hangversenyből álló, hagyományos fővárosi bérletes sorozata pénteken este a Müpában.

A Pannon Filharmonikusok zenekar játszik az ötéves születésnapját ünneplõ Kodály Központ gálakoncertjén Pécsett 2015. december 16-án.

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Mint a zenekar szerdai közleményében felidézték, az együttes a Müpa megnyitása óta szerepel bérletes koncertsorozattal a fővárosi kulturális intézményben.

Az idei koncerteken Varga Gilbert és Bogányi Tibor vezető karmesterek dirigálják a pécsi zenekart, amellyel szólistaként világszerte elismert művészek lépnek fel.

A sorozat első estjén Daniel Müller-Schott gordonkaművész közreműködésével szólal meg Saint-Saëns I. gordonkaversenye és Fauré Elégia című műve, valamint elhangzik Edvard Grieg két Peer Gynt szvitje is, ezúttal fordított sorrendben.

A decemberi hangversenyt a zenekar jogelődjét alapító Georg Lickl négykezes zongoraszonátájának egyik tételéből készült zenekari átirat nyitja, de elhangzik Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének népszerű, Ravel-féle átirata is. A koncerten Nelson Goerner zongoraművész lép fel az együttessel.

A januári koncerten elhangzik John Corigliano The Red Violin hegedűversenye, amely A vörös hegedű című film Oscar-díjas zenéjéből táplálkozik, de Leonard Bernstein és Dohnányi Ernő egy-egy művét is meghallgathatja a közönség Elina Vähälä hegedűvész közreműködésével.

Márciusban Balog József zongoraművész lép fel a zenekarral, az esten Brahms és Martucci művei mellett Bartók Béla A csodálatos mandarin című alkotása lesz hallható.

A sorozatot záró májusi koncerten Clara és Robert Schumann, valamint Brahms különleges szerelmi háromszögének zenei lenyomatát élvezheti a közönség Bogányi Gergely zongoraművész közreműködésével.

A PFZ közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy

a budapesti közönség nemcsak a Müpában találkozhat a zenekarral, hiszen októberben két alkalommal is fellép az együttes a fővárosban:

a Budapest Concerto által szervezett Magyar Kincsek Ünnepén, valamint Varga Gilbert édesapjának, Varga Tibor születésének 100. évfordulója kapcsán a Zeneakadémián.

A koncertekről további információ a zenekar honlapján, a pfz.hu-n olvasható.

Borítókép: a Pannon Filharmonikusok zenekar játszik az ötéves születésnapját ünneplő Kodály Központ gálakoncertjén Pécsett 2015. december 16-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!