Összetartozás

2020.02.20. 17:52

Minden csángó népcsoport ott lesz a Csángó Bálon

Minden csángó népcsoport képviselteti magát a XXIV. Csángó Bálon, amelyet szombaton tartanak Budapesten – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Budapest, 2016. január 31. Hagyományõrzõ moldvai csángók táncelõadása a XX. Csángó Bálon a fõvárosi Syma rendezvényközpontban 2016. január 30-án este. MTI Fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI

Fotó: Kallos Bea

Németh Zsolt elmondta:

a csángók legjelentősebb csoportja a katolikus vallású moldvai csángóké, ők mintegy 250 ezren vannak, és 50-60 ezren beszélnek közülük magyarul.

A gyimesi csángók, akik a 19. században települtek ki a Gyimesi-szorosba, mintegy 15 ezren vannak. Kisebb csángó csoportok élnek még Déva, valamint Brassó környékén, sőt Belgrád alatt és Magyarországon is tette hozzá.

Hangsúlyozta, mindig is voltak olyan törekvések Romániában, hogy a csángókat beolvasszák, ezért a diplomácia eszközeivel fel kell hívni a figyelmet arra, hogy miként áll most a népcsoport helyzete.

Hozzátette,

a magyar kormányzati programnak köszönhetően ma már kétezer csángó gyermek 29 faluban tanulja a magyar nyelvet, de folytatni kell a támogatásukat, amíg az oktatási és hitgyakorlati jogaik teljes körűen biztosítva nem lesznek.

A csángó bál fő célja, hogy segítse a népcsoport bemutatkozását, megmaradását, miközben gazdagítja a magyar kultúrát. A rendezvényen amelyet a Millenáris Parkban tartanak mintegy tízórányi szórakozást nyújtanak az érdeklődőknek.

Borítókép: hagyományőrző moldvai csángók táncelőadása a XX. Csángó Bálon a fővárosi Syma rendezvényközpontban 2016. január 30-án este

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!