A komolyzene fellegvára

2018.07.06. 15:48

Magyar zenekar kapott különdíjat az Armel Operafesztiválon

A zsűri a Pannon Filharmonikusokat részesítette a rangos elismerésben az Eötvös Péter Lady Sarashina című operájában való, kimagasló színvonalú zenei közreműködésért.

Hazai sikernek is örülhettek azok, akik részt vettek a 11. Armel Opera Festival pénteki díjátadóján a Müpában. Rendhagyó módon a különleges zenei teljesítményt is díjazta az idei Armel Operafesztivál zsűrije, a különdíjat a Pannon Filharmonikusoknak ítélték oda Eötvös Péter Sarashina című operájának előadásáért. Az előadás a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciójában valósult meg, a librettót Lady Sarashina 11. századi naplója nyomán Mezei Mária, az angol szöveget Ivan Morris írta, a rendező és díszlettervező Almási-Tóth András volt. Az operát Vajda Gergely vezényletével adták elő szerdán a bécsi MuTh Színházban, a versenyszereplő Fülöp Máté bariton volt.

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója
Fotó: Kállai-Tóth Anett – Armel Opera Festival

Mint a zenekar honlapján olvasható, a Pannon Filharmonikusok alapító partnere az Armel Operafesztiválnak, valamint 2008 óta rezidens zenekara is az eseménynek, így évről évre nagy sikerrel vett részt a kortárs operák kivételes bemutatóin. A tavalyi fesztivál során első alkalommal producerként szállt versenybe az együttes Rufus Wainwright operájának előadásával az Armel Operafesztiválon, amellyel elnyerte az Arte Televízió közönségdíját. Az ezt megelőző évben, 2016 nyarán a fesztivál legjobb produkcióját elnyert darabban, Eötvös Péter Senza Sangue című operájának bemutatóján közreműködött, melyet Alföldi Róbert rendezésében, Vajda Gergely vezényletével láthatott a közönség.

A Pannon Filharmonikusok a jövő szezonban, Titánium-évadának márciusi eseményén Eötvös 75 címmel a neves magyar zeneszerző születésnapját ünnepli a komponista műveinek előadásával, magának az ünnepeltnek a vezényletével. Az eseményen elhangzik a 2016-ban óriási sikerrel bemutatott Halleluja – Oratorium Balbulum is, melyben narrátorként Mácsai Pál közreműködik.

Az Armel zsűrijének különdíját Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója Vajda Gergely karmesterrel közösen vette át. Horváth Zsolt számára jóleső meglepetést jelentett az elismerés:

„Őszinte megtiszteltetés a Pannon Filharmonikusoknak, hogy Eötvös Péter zenei anyagának autentikus megszólaltatójaként aposztrofálta a zenekart a nemzetközi zsűri”

– mondta.

A fesztiválon egyébként a legjobb előadás díját a francia-belga koprodukcióban készült Billy/Calamity kapta: Ben Johnson, Gavin Bryars és Michael Ondaatje műve Calamity Jane és Billy Kid történetét meséli el. A legjobb énekesnek járó elismerést Sarah Defrise belga szoprán vehette át, aki szintén a Calamity/Billy-ben szerepelt, Calamity Jane-t alakította.

A rangos fesztiválon és versenyen július 1. és 5. között öt kortárs operát mutattak be a budapesti Müpában és a bécsi MuTh Színházban. A fesztivál bemutatóit előadói versennyel ötvözi, minden társulatban van egy versenyszereplő, őket a bemutató előtt egy évvel az Armel Operaversenyen válogatják ki Párizsban és Budapesten.

Az Arte-Közönségdíjat idén az újvidéki Szerb Nemzeti Színház produkciójában készült Adok-Papok című vígopera érdemelte ki. A két életvidám falusi pap viszályának történetét elmesélő mű zeneszerzője Dejan Despic, a rendező Ivana Dragutinovic Maricic, a versenyszereplő Antonel Boldan román-francia tenor volt.

Borítókép: a Sarashina előadása 2018. július 4-én.

Forrás: Facebook / Armel Opera Festival / Kállai-Tóth Anett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában