zene és tárlat

2018.06.29. 17:40

Az utcára költözik a művészet!

A program nyitányaként június 29-én az Al Fresco Régizene Együttes ad koncertet, Bánvögyi László szobrászművész alkotásaiból rendeznek kiállítást Égövek, ábrák, csillagok címmel, és ekkor lép fel a Wolfson College kórusa is Cambridge-ből.

Veszprém, 2013. július 25. Egy utcazenész a Veszprémi Utcazene Fesztiválon 2013. július 25-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Fotó: Mohai Balázs

Szabadtéri kiállításokkal és koncertekkel viszi közelebb a kultúrát a helybeliekhez és a városba látogatókhoz két hónapon át a SzegedArt fesztivál. A program nyitányaként június 29-én az Al Fresco Régizene Együttes ad koncertet, Bánvögyi László szobrászművész alkotásaiból rendeznek kiállítást Égövek, ábrák, csillagok címmel, és ekkor lép fel a Wolfson College kórusa is Cambridge-ből.

Németh István, a szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója megfogalmazta, hogy évről-évre bővül a fesztivál programja, idén több mint húsz rendezvény várja a látogatókat a város utcáin és terein. A program nyitányaként június 29-én az Al Fresco Régizene Együttes koncertezik a Wagner udvarban, Bánvögyi László szobrászművész alkotásaiból rendeznek kiállítást Égövek, ábrák, csillagok címmel, és ekkor lép fel a Wolfson College kórusa is Cambridge-ből. A közeli Klauzál téren a Temesvári László több mint ötezer darabos képeslap-gyűjteményéből válogatott Szeged főutcája anno című tárlaton megismerhetik az érdeklődők, hogy milyen szerepet játszott a város életében a Tisza az elmúlt két évszázadban.

A Kárász és a Kölcsey utca találkozásánál július 7-én a Szegedre hazatérő Nagy Bandó András karikatúráiból rendeznek tárlatot, a közeli éttermek teraszain pedig fiatal művészeket – Hudi Dánielt és Kovács Zsigmondot – figyelhetnek meg a vendégek alkotás közben. Szeged belvárosában július 13. és 15. között tíz helyszínen csaknem száz muzsikus lép föl az Utcazene fesztiválon, közülük a közönség szavazata alapján választják ki a megmérettetés győztesét. Továbbá július közepétől szabadtéri kiállítás mutatja be a Széchenyi tér történetét a Móra Ferenc Múzeum gondozásában, augusztusban pedig két, ötven éve kiállító művész, Fritz Mihály és Kalmár Márton 25-25 szobra látható majd a Dugonics téren. A fesztivál zárásaként augusztus 18-án szegedi alkotócsoportok tagjai az 1900-as évek elejét idéző jelmezekbe öltözve festenek a Széchenyi téren.

A kiállításokat szabadtéri hangversenyek kísérik szombat esténként a Klauzál téren. Fellép a hódmezővásárhelyi és a debreceni helyőrségi zenekar, valamint a Magyar Honvédség Légierő Zenekar Szolnokról, repertoárjukban a hagyományos indulók mellett musical- és filmzene-feldolgozások is szerepelnek. A belvárosban koncertezik majd a Polgár Gyula Quartett, a Storyville Jazz Band, Szentes Város Fúvószenekara, a kisteleki id. Vándor Rudolf Fúvószenekar, valamint a Szegedi Fúvószenekari Fesztivál több résztvevője is.

Borítókép: Illusztráció / Fotó: MTI /Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!