Három évre bezár

2018.03.07. 17:10

Felújítják a kolozsvári Szent Mihály-templomot

Felújítás miatt több mint három évre bezár a Kolozsvár főterén álló Szent Mihály-templom - írta szerdán a Maszol.ro portál.

Kolozsvár, 2012. április 24. Mátyás király lovas szobra, Fadrusz János 1902-ben felavatott alkotása a gótikus Szent Mihály-templom elõtt Kolozsváron, a Fõtéren (Piata Unirii). MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A római katolikus egyház az Európai Uniótól nyert 18 millió lej (1,26 milliárd forint) támogatást a 22 millió lejes (1,54 milliárd forint) összköltségű műemlék-felújításra. A támogatási szerződést még Kovács Sándor főesperes írta alá 2017 októberében, két hónappal a halála előtt.

Veres Stelian plébániai kormányzó tájékoztatása szerint márciusban adják le a felújítás műszaki tervét, és ennek a jóváhagyása után következhet a kivitelező kiválasztása. Valószínűsítette, hogy húsvét és pünkösd között elkezdődhetnek a munkálatok. A tervek szerint a felújított templomot 2021 késő őszén nyitják meg újra a látogatók előtt. Azt tervezik azonban, hogy addig havonta biztosítanak munkalátogatási lehetőséget az érdeklődőknek.

A plébániai kormányzó szerint a templom tetőszerkezetének kijavítása, a cserepek újrarendezése és a kőfalak letisztítása lesz a legnagyobb beavatkozás. Ugyanakkor korszerű világítással, elektromos hálózattal és fűtésrendszerrel is ellátják az épületet, és állandóan látogathatóvá teszik a tornyot. Ebben állítják majd ki azon barokk oltárok némelyikét, amelyeket 1951-ben távolítottak el a templomból.

A gótikus plébániatemplom hosszú ideig tartó építése a 14. század második felében kezdődött és a 15. század első felében fejeződött be. A templom jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült. Az utolsó nagyobb beavatkozás során 1951-ben elbontották a szentély sérült barokk boltozatát és az eredeti gótikus boltozatot vasbetonból rekonstruálták. Szintén ekkor fedték fel a templomban ma is látható falképeket.

Borítóképünkön a a gótikus Szent Mihály-templom Kolozsvár főterén, előtte Mátyás király lovasszobrával

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!