Oral history

2017.12.20. 14:53

Magyar forgatókönyvírók életútinterjúit adták ki

Tizennyolc alkotó életinterjúját tartalmazza a Magyar forgatókönyvírók I. című kötet, amelyet Kollarik Tamás és Köbli Norbert szerkesztésében jelentetett meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI).

A három éve alapított kutatóintézet ezzel a kötettel a harmadik könyvsorozatát indítja el: a Documenta Artis sorozat azt a célt tűzi ki, hogy az oral history eszközeivel örökítse meg a még velünk élő alkotók gondolatait – közölte a könyv szerdai budapesti bemutatóján Kocsis Miklós, az MMA MMKI igazgatója.

Kucsera Tamás, az MMA főtitkára hozzátette, hogy a sorozat hasonló megközelítéssel vizsgálja majd a többi műfajt is, így a jövőben más művészeti ágakkal, például az iparművészettel foglalkozó köteteket is megjelentetnek.

Kocsis Miklós és Kucsera Tamás elmondták: a tervek szerint a sorozat későbbi köteteiben további forgatókönyvírók is megszólalnak majd.

Mint Köbli Norbert forgatókönyvíró megjegyezte, a most megjelent kötet előkészületei során szembesültek azzal, hogy

szinte semmilyen szakirodalom nem létezik a magyar forgatókönyvírókról. „Eddig senki nem volt kíváncsi a forgatókönyvírók hangjára, gondolataira” – fogalmazott.

Kollarik Tamás, az NMHH Médiatanácsának tagja felidézte, hogy a kötet terve már több mint tíz éve megszületett a szerkesztők fejében: szerettek volna egy olyan munkát létrehozni, amely később támpontul szolgálhat a kutatók számára, megőrizve a forgatókönyvírók tudását, tapasztalatait.

Ezzel a könyvvel azonban nem ért véget a munka, már készül a Magyar animációs alkotók I. című kötet, majd a kortárs magyar producerekkel folytatódik a sorozat – árulta el.

Csákvári Géza, Kovács M. András és Vincze Zsuzsanna interjúiban tizennyolc ma is aktív és a pályáról már visszavonult alkotó – mások mellett Bereményi Géza, Divinyi Réka, Fábry Sándor, Tasnádi István vagy Vámos Miklós – szólal meg. A könyv végén a szerkesztők a magyar forgatókönyvírás történetét tekintik át röviden.

Kocsis Miklós újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kötet 2018 januárjától lesz elérhető a könyvesboltokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!