Július 1-jétől

2023.07.01. 18:30

Elindult az árfigyelő – nyilvános, melyik bolt a legolcsóbb

Mától a Lidl, az Aldi, a Spar, a Tesco, az Auchan és a Penny árai is nyilvánosan összehasonlíthatók bárki számára.

MW

A péksüteményeket rendezi egy dolgozó az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Arfigyelo.gvh.hu, ezen a linken érhető el a kormány és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kifejlesztett ingyenes online adatbázis. Az árfigyelő rendszer a fogyasztóknak nyújt információkat az egyes élelmiszerek – az árfigyelő rendszer termékkategóriáiba tartozó termékek – eladási áráról.

Miért van szükség az árfigyelőre?

A bárki számára ingyenesen elérhető szolgáltatás célja, hogy naprakész árinformációkat biztosítson. Ez a kormányzati elgondolás szerint erősíti a fogyasztók tájékoztatását és védelmét, valamint az érintett kiskereskedelmi láncok közötti versenyt, 

amely az árak mérséklődését vonhatja maga után.

Az adatbázisnak köszönhetően az árváltozásokról naprakész információ kapható, így pedig az inflációs folyamatok is jobban láthatók. Arról nem beszélve, hogy a hatóságok számára is könnyebb az egyéb piaci magatartások vizsgálata.

Milyen boltok árai nézhetők meg az árfigyelőben?

Egyelőre csak a legnagyobb kereskedelmi üzletláncok kötelesek adatot szolgáltatni az áraikról. Ők azok a kereskedők, amelyeknek az előző üzleti évben elért nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. Ez jelenleg az alábbi boltokra igaz: 

  • Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.,
  • Auchan Magyarország Kft.,
  • Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.,
  • Penny-Market Kft.,
  • SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.,
  • Tesco-Global Zrt.

Hogyan működik az árfigyelő?

A rendszer több funkciót is tartalmaz, így például fut rajta termékkereső és térképes kereső is. Az árfigyelő alapvetően a termék bruttó napi árát, korábbi árát és törzsvásárlói árát is nyilvántartja kereskedőnként és üzletenként. Hogy pontosan milyen élelmiszerek árát gyűjti a szolgáltatás, arról a cikk végén lévő keretes anyagunkban írtunk. Fontos tudni, hogy az adatokat minden esetben a kereskedő adja meg az árfigyelő rendszerbe tartozó termékkategóriákról és termékekről. A honlapon elérhető rangsorolás az egységár/darab ár szerint történik, a lista 

a legolcsóbb egységártól a legdrágábbig jeleníti meg az árakat.

Az adatok frissülését a napi adatszolgáltatási kötelezettség biztosítja.

A teljes cikket a Világgazdaság oldalán olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában