A jövő közlekedését alakítják majd

2023.06.12. 15:58

Ma még sci-finek számító eszközök fejlesztését hozza Magyarországra a Rolls-Royce (videó)

Izgalmas, jövőbe mutató eszközök fejlesztését hozza a brit Rolls-Royce Magyarországra, így olyan munkából vehetik ki a részüket magyar mérnökök, amelyek ma még a tudományos fantasztikum világába tartoznak – jelentette be a tárca közlése szerint hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

MW

Jövőbe mutató eszközök fejlesztését hozza a brit Rolls-Royce Magyarországra

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

A tárcavezető a brit Rolls-Royce új kutatás-fejlesztési beruházásának bejelentésén közölte, hogy a cég a jövő közlekedéséhez szükséges eszközöket fog tervezni budapesti központjában, alkatrészeket hibrid és elektromos repülőgépekhez, nagysebességű generátorra alapuló rendszereket.

Ezek olyan alkatrészek, amelyek ma még a hihetetlenség kategóriájába tartoznak, de néhány éve az önmagát vezető autóról is hasonlóképpen sci-fiként gondolkoztunk, mint ahogy az elektromos autózás is néhány esztendővel ezelőtt még talán túl távolinak tűnt 

– fogalmazott.

„Rendkívül erőteljes nemzetközi verseny van minden egyes beruházásért, s különösen így van ez akkor, amikor a jövő technológiáit kifejlesztő, magas technológiai színvonalat, magas hozzáadott értéket képviselő beruházásokról beszélünk” – mondta.

„És azért is nagy dolog ez, mert a magyar mérnökök olyan fejlesztésekből vehetik ki a részüket, amelyek ma még tényleg a tudományos fantasztikum világába tartoznak” – fűzte hozzá.

A 6,9 milliárd forint értékű projektet az állam mintegy 1,7 milliárd forinttal támogatta, így hozzájárulva húsz mérnöki munkahely létrejöttéhez a jelenlegi százhúszon felül.

Szijjártó Péter beszédében kitért az utóbbi évek rendkívüli nehézségeire is, mondván, hogy az európai gazdaság „válságról-válságra bukdácsol”, a mostani helyzetben így szavai szerint a legfontosabb feladat a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének fenntartása és a munkahelyek megőrzése.

Kiemelte, hogy a kormány a fősodorral szembe menve a megszorítások és a segélyezés helyett inkább a beruházásokat ösztönözte, és ezek a válaszintézkedések sikeresnek is bizonyultak, mivel még a 2022-es „fekete évben” is „mesterhármast” tudott elérni a hazai gazdaság: megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordja is.

Hozzátette: nemcsak növekedési pályán tudták tartani a gazdaságot, hanem a rendszerváltás óta eltelt harminckét év hatodik legnagyobb GDP-bővülését regisztrálták tavaly.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy eközben nagy erőkkel zajlik a gazdaság dimenzióváltása, amikor is az erőteljes iparosítás eredményei után fejlesztésalapú, minél magasabb hozzáadott értékkel rendelkező gazdaságot szeretnének létrehozni.

Aláhúzta, hogy a kutatás-fejlesztési kapacitások nagymértékű növekedésében kulcsszerepe van többek között az alacsony adókulcsoknak, az európai szinten is kivételes politikai stabilitásnak és a felsőoktatás átszervezésének is.

Úgy vélekedett, hogy a kutatás-fejlesztési beruházások bővülése a termelési kapacitások kiterjesztését is magával vonja. „A mennyiség és a minőség kölcsönhatása itt világos, ahol az új korszak technológiáit kifejlesztik, ott jó esély van arra, hogy az új korszak termelési kapacitásai is megjelenjenek” – közölte.

Ennek kapcsán üdvözölte, hogy 1000 milliárd forint fölé emelkedtek a kutatás-fejlesztési ráfordítások a magyar költségvetésben, ami már meghaladja a GDP egy százalékát.

„Négyezer fölé ment a magyarországi kutatóhelyek száma, és a kutatás-fejlesztés szempontjából talán legfontosabb vállalati források 18 százalékkal növekedtek, míg az állami költségvetésből történő ráfordítások 27 százalékos emelkedésen mentek keresztül” – sorolta.

Végezetül pedig arról is beszámolt, hogy a brit vállalatok már csaknem hatmilliárd dollárnyi beruházást hajtottak végre Magyarországon, ahol mára több mint 50 ezer embernek adnak munkát. A kétoldalú kereskedelem értéke idén már több mint húsz százalékkal bővült.

A Rolls-Royce Magyarország az MTI-nek eljuttatott közleménye idézte Sara Poxont, a Rolls-Royce Electrical üzemeltetési igazgatóját, aki elmondta,

Magyarországon egy kimondottan erős mérnöki kompetenciákra épülő tudásközpontot építettek ki és fejlesztenek tovább a jövőben.

A támogatással növelhetik versenyképességüket, és tovább tökéletesíthetik a teljesen elektromos és hibrid-elektromos légijárművekbe fejlesztett rendszereiket. Mindez elősegíti azoknak a technológiai áttöréseknek a felgyorsítását, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a Rolls-Royce hozzájáruljon, hogy 2050-ig a teljes légiipar karbonsemleges legyen – tette hozzá.

A Rolls-Royce Magyarország élen jár innovatív energiaátalakító- és hajtásrendszerek tervezésében és integrációjában, a vállalat megoldásokat kínál a hatékony és fenntartható repüléshez, közlekedéshez és elektromos rendszerekhez – írták. 

A Németországban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Szingapúrban és Norvégiában jelenlévő Rolls-Royce Electrical üzleti terület részeként a Rolls-Royce Magyarország 2019 októberében kezdte meg működését, miután a motorgyártó Rolls-Royce megvásárolta az eAircraft start-upot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában