tízéves rekord

2021.11.12. 12:50

Megugrott a táppénzkifizetés

Címkék#táppénz

Az idei év első kilenc hónapjában csaknem 123 milliárd forint táppénzt fizetett ki a betegállományban lévőknek a Magyar Államkincstár (MÁK), egy évvel korábban, 2020 januárja és szeptembere között 111,4 milliárd forintra rúgtak az egészségbiztosítás ilyen típusú kiadásai – írja pénteki számában a Világgazdaság az államkincstár adataira hivatkozva.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A MÁK adatai szerint 2021-re a teljes évi táppénzkiadás előirányzata 160,5 milliárd forint. 2020-ban 156,8 milliárd forint jutott erre az Egészségbiztosítási Alapból (E-alap), az eredeti előirányzathoz képest 7,5 milliárd forint többletforrásra volt szükség a táppénzek kifizetéséhez. Idén augusztusban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adata szerint naponta 60 ezer munkavállaló volt betegállományban.

Tavaly egész évben havonta átlagosan 79 ezer munkavállaló nem tudott dolgozni valamilyen betegség miatt, ezzel a KSH adatai szerint az alkalmazásban állók táppénzes napjainak száma több mint tízéves rekordot döntött meg. A munkavállalók több mint 26,3 millió napot voltak betegek, míg a pandémia előtt 16-24 millió között volt az évenkénti táppénzes napok száma. Az otthonukban vagy kórházban gyógyuló munkavállalók 2020-ban egy munkanapra 9874 forint betegellátást, vagyis táppénzt kaptak.

Tavaly az E-alap összes kiadásának a 25,9 százalékát a pénzbeli ellátásokra fordított összeg tette ki, ami 20,1 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet – áll az Állami Számvevőszék elemzésében. Kiemelik, hogy ezen belül a táppénzre fordított kiadások 7,5 milliárd forinttal magasabb összege elsősorban a táppénzesek átlagos létszámában bekövetkezett novemberi és decemberi növekedésnek tudható be. Tavaly a pandémia miatt októberről novemberre 26,6 százalékkal, majd novemberről decemberre további 12,5 százalékkal nőtt az alkalmazásban álló táppénzesek napi átlagos száma.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!