Elfogadhatatlan feltételek

2021.07.07. 10:18

A GVH kivizsgál minden jogsértésre utaló jelzést az építőipari alapanyagok piacán

A beérkező panaszok a vevők és építkezők kiszolgáltatottságáról szólnak, „vadnyugati” állapotokról tanúskodnak.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva alaposan kivizsgál minden jelzést, amely jogsértésre utalhat az építőipari alapanyagok drasztikus áremelkedésében a piacon – közölte a GVH.

Felidézik: Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke is részt vett a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs múlt pénteki ülésén, ahol többek között napirenden voltak a kormány javaslatai az építőipari alapanyagár-robbanás kapcsán. A testület ajánlásait ezen a héten tárgyalhatja a kormány.

Az elnök a közlemény szerint elmondta: folyamatosan figyelik a piacot, a beérkező panaszok a vevők és építkezők kiszolgáltatottságáról szólnak, „vadnyugati” állapotokról tanúskodnak. Az építőanyag-kereskedőknek kellene versenyezniük a vevőkért, nem pedig fordítva. Elfogadhatatlan, hogy egyes tüzépek nem tüntetik fel átláthatóan a listaáraikat, miközben a teljes vételárat előre elkérik, ráadásul készpénzben – tette hozzá Rigó Csaba Balázs.

A vevői reklamáció lehetősége minimális, a minőségi kifogásokat nem jól kezelik, a hibás termékek cseréje ellehetetlenült. Ez tipikusan olyan helyzet, ahol sürgős beavatkozásokra van szükség, mert belátható időn belül a piac nem fogja magát korrigálni. Az összes eszközzel azon dolgoznak, hogy a magyar fogyasztók érdekeit megvédjék és hatáskörükben elősegítsék az egyenlő versenyfeltételek megteremtését – mondta.

A közleményben emlékeztetnek: az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezik a versenyhivatalhoz az építőiparral kapcsolatban, ezek aggályos jelenségekre hívják fel a figyelmet. A GVH május végén a témában piaci konzultációt kezdeményezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására. Emellett folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben 2020 októberében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában