Kétirányúsítás

2021.04.10. 09:00

Új gázexportútvonal lehetőségét mérlegeli az energetikai hivatal

Vizsgálják egy kisebb gázszállító kapacitás létrehozásának lehetőségét Ausztria felé – közölte a Világgazdaságnak adott interjújában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az üzleti napilap szerdai számában Horváth Péter János elmondta: Magyarország kétirányúsította összes importvezetékét az uniós kötelezettségnek megfelelően. A négy uniós határon átnyúló infrastruktúrából már csak az ausztriai nem kétirányú, de ez alól az osztrák fél kérésére az Európai Bizottság korábban felmentést adott. Ugyanakkor a bizottság döntésének megfelelően megindultak az egyeztetések az osztrák határ kétirányúsítási lehetőségének felülvizsgálatáról.

A globális gázpiac előző évi eseményei kapcsán a MEKH elnöke hangsúlyozta, hogy a hazai lakossági fogyasztók továbbra is a megszokott, hosszú távon fenntartható áron jutottak hozzá a földgázhoz, és nem függnek a világpiaci árak ingadozásától.

A hivatal folyamatos monitorozása szerint az egyetemes szolgáltatási árak továbbra is kedvezőbbek voltak, mint a piaci szerződéssel ellátott kisfogyasztói árak. Az európai fővárosok lakói számára elérhető szolgáltatási ajánlatokkal összevetve pedig még mindig a magyar egyetemes szolgáltatási árak a legalacsonyabbak – közölte.

Horváth Péter János ismertette, hogy a hazai gázfogyasztás nem csökkent. Bár az ipari gázkereslet mérséklődött, de ezt kompenzálta a lakossági fogyasztás és a gáztüzelésű erőművek felhasználása.

Az elmúlt években jelentősen nőtt az átadott új lakások száma, az új épületekben pedig továbbra is a gázfűtést választották a leggyakrabban. A második negyedévben a pandémia miatt gyorsan terjedő otthoni munkavégzés is hozzájárulhatott a fűtési igények emelkedéséhez. A gáztüzelésű erőművek gázkereslete azért nőtt, mert a szén-dioxid-kvóták magas ára és az alacsony nagykereskedelmi gázárak miatt a termelésük versenyképesebbé vált, mint a lignit- és széntüzelésűeké – fejtette ki.

A MEKH elnöke elmondta: az Ukrajnán keresztüli orosz gázszállítások évek óta megbízható forrásai a hazai ellátásnak. Idén őszre elkészül a szerb-magyar határkeresztező vezeték, amelyen keresztül a hazai kereskedők hozzáférhetnek a Török Áramlaton Európába érkező gázhoz is.

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a horvátországi LNG-terminál és a Török Áramlat beruházás miatt a horvát piacnak a jövőben sokkal kevesebb orosz gázra lehet szüksége Magyarországon keresztül, ráadásul a szerb és a bosnyák piacra történő orosz gázszállítások sem érintik majd Magyarországot. Ezért a hazai tranzit számottevően csökkenhet.

A hazai földgázszállító rendszeren keresztüli átszállítások csökkenése negatív hatással lesz a földgázszállítási tarifákra is. A szállítórendszer költségeinek megtérüléséhez emelni kell a szállítási díjakat, ez érinteni fogja a hazai kereskedőket is. A hivatal törekszik arra, hogy a rendelkezésre álló eszközök felhasználásával a tarifák korrekcióját csak fokozatosan hajtsa végre – közölte Horváth Péter János.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában