kiszűrték a veszélyeseket

2020.11.25. 10:20

Megtizedelte a hajszárítókat a fogyasztóvédelmi hajtóvadászat

Több mint másfél száz hajszárítót ellenőrzött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Mechanikai és Villamos Laboratóriuma. A vizsgált 155 termékből 18 nem tudta produkálni az ígért teljesítményt, 13 pedig egyenesen életveszélyes – közölte szerdán a minisztérium.

Forrás: Shutterstock

A közlemény beszámol arról, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai a kereskedelmi forgalomban kapható, közvetlenül hálózati feszültségről működő kézi hajszárítókból vettek mintát. (A 155 különböző fajtájú termék eltérő színváltozatait figyelmen kívül hagyták.)

A labor minden esetben megmérte a hajszárító által felvett teljesítményt. Ezen a vizsgálaton 18 termékről derült ki, hogy valójában nem képes hozni a csomagoláson és a hajszárítón feltüntetett értékeket.

A szakemberek ellenőrizték az áramütés elleni védelmet és a fűtőtest túlmelegedését megakadályozó úgynevezett hőkioldó meglétét is. Előbbi elvárás hét terméknél nem teljesült, mivel a meleg levegőt előállító fűtőtesthez hozzáérhet a fém hajcsat, hajpánt. Egy hajszárító csatlakozódugóját a névleges áramfelvételhez képest alulméretezték, ami szintén áramütést okozhat.

A hővédelmi eszköz hiánya 11 terméknél járt túlhevüléssel és így az égési sérülés súlyos kockázatával. A több mulasztáson is rajtakapott hajszárítók miatt összesen 13 bizonyult életveszélyesnek. A tételes terméklista és hibajegyzék a Fogyasztóvédelmi Portálon érhető el – közölte az ITM.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: az elvégzett vizsgálat a hazai kereskedelmi forgalomban megtalálható hajszárítók szinte teljes palettáját felmérte. A széles merítés hasznosságát támasztja alá, hogy a tavalyelőtti piacfelügyeleti ellenőrzésen átesett 12 hajszárító mindegyike megfelelt a követelményeknek. A súlyos kockázatú, áramütéssel és égési sérüléssel fenyegető árucikkek lekerültek az üzletek polcairól, azokat a webáruházak kínálatából is eltávolították. A fogyasztóvédelmi hatósági eljárások folyamatban vannak, az életveszélyes termékeket a vásárlóktól is visszahívják – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium állandó fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres ellenőrzésekkel, a kockázatos termékek kiszűrésével járul hozzá a fogyasztók biztonságához, védi a magyar családokat – jegyezte meg a minisztérium.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában